Uyku ve Yenidoğan
Yenidoğanların henüz gece ve gündüz anlayışı yoktur. Günün her saatinde uyurlar ve minik mideleri uzun süre memnun kalmaları için yeterli anne sütünü tutmadığından, günün veya gecenin hangi saati olursa olsun yemek için sık sık uyanırlar.
Yenidoğan Ne Kadar Uyuyacaktır?
Ulusal Uyku Vakfı, yenidoğanların 24 saatlik bir süre içinde 14-17 saatlik uyku alması gerektiğini söylüyor. Bazı yenidoğanlarda günde 18-19 saate kadar uyuyabilir.
Yenidoğan her birkaç saatte bir uyanır. Emzirilen bebekler sık sık, yaklaşık her 2-3 saatte bir beslenirler. Biberonla beslenen bebekler her 3-4 saatte bir daha az sıklıkta beslenirler.
Uzun süre uyuyan yenidoğanlar beslenmek için uyandırılmalıdır. Bebeğinizi ilk birkaç hafta içinde her 3-4 saatte bir iyi bir kilo alımı gösterene kadar uyandırın. Bu süreçten sonra, bebeğinizin gece daha uzun süre uyumasına izin verilebilir.
Bir bebeğin hayatının ilk ayları, geceleri bebeğe bakacak olan ebeveynler için zor olabilir. Her bebeğin farklı bir uyku düzeni vardır. Bazıları "gece boyunca" (bir seferde 5-6 saat) 2-3 yaşına kadar uyumaya başlar, ancak bazıları bunu yapmayabilir.
Bebekler Nasıl Uyumalıdır?
Bebeğin hayatının ilk haftalarında, bazı ebeveynler oda paylaşmayı seçer. Oda paylaşımı, bebeğinizin yatağını, portatif yatağını veya beşik setini ayrı bir çocuk odası yerine kendi yatak odanıza yerleştirdiğinizde gerçekleşir. Bu, bebeği yakında tutar ve gece beslenme, rahatlama ve izlemeye yardımcı olur. Amerikan Pediatri Akademisi (APA), oda paylaşımını ancak yatak paylaşımı olmazsa önerir.
Oda paylaşımı güvenli olsa da, bebeğinizi yanınıza almanız güvenli değildir. Yatak paylaşımı, SIDS (ani bebek ölümü sendromu) ve uykuyla ilişkili diğer ölüm risklerini artırır.
Küçük çocuğunuz için güvenli bir uyku ortamı için şu önerileri izleyin:
- Bebeğinizi yüz üstü yatırmak yerine her zaman sırt üstü yatırın. APA 1992’de bu tavsiyeyi sunduğundan beri SIDS oranı düşmüştür.
- Sert bir uyku yüzeyi kullanın. Yatağı sıkıca yerleşen bir örtü ile örtün. Beşiğin geçerli güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun.
- Yatağa ya da beşiklere bir şey koymayın. Peluş oyuncakları, yastıkları, battaniyeleri, hazır olmayan çarşafları, yorganları ve tampon yastıklarını bebeğinizin uyku alanından uzak tutun.
- Aşırı sıcaklıktan kaçının. Bebeğinizin sıcaklığını oda sıcaklığına getirin ve aşırıya kaçmayın. Terleme veya sıcak dokunma hissi gibi aşırı ısınma belirtilerine dikkat edin.
- Bebeğinizi sigara içenlerden uzak tutun. Pasif içici dumanı, SIDS riskini arttırır.
- Bebeğinizi emzikle uyumasına izin verin. Bebeğiniz emziği reddederse zorlamayın. Emziriyorsanız, emzirmenin tam olarak bitmesini bekleyin.
Yenidoğanın Uyumasına Yardımcı Olmak
Yenidoğanlar kendi uyku programlarını takip ederler. Önümüzdeki birkaç haftadan birkaç aya kadar, siz ve bebeğiniz bir rutine razı olmaya başlayacaksınız.
Bebeğinizin beyninin gece ile gündüz arasındaki farkı bilmesi birkaç hafta sürebilir. Ne yazık ki, bunu hızlandıracak püf noktalar yoktur, ancak gece yarısı beslenmeleri ve bebek bezlerinin değişmesi sırasında işleri sakin tutmak yararlı olur. Işıkları düşük tutmaya ve oynama ya da bebeğinizle konuşma dürtüsüne karşı koymaya çalışın. Bu, gecenin uyumak için olduğu mesajını gönderir. Mümkünse, bebeğinizin gece yatağında uyuya kalmasına izin verin, böylece küçük çocuğunuz uyku için özel bir yer olduğunu öğrenir.
Bebeğinizi gece daha iyi uyuyacağı umuduyla gündüzleri ayakta tutmaya çalışmayın. Aşırı yorgun bebekler genellikle gündüzleri yeterince uyuyanlara göre daha fazla sorun yaşamaktadır.
Yeni doğmuş bebeğiniz telaşlı ise, bebeğinizi yatağına yerleştirirken sallamak, kucaklamak ve şarkı söylemek sorun değildir. Kundaklama (bebeği hafif bir battaniyeye sarmak) ağlayan bebeği yatıştırmaya da yardımcı olabilir. Bebeğinizin hayatının ilk aylarında, “bozulma” kesinlikle bir sorun değildir. (Aslında, gün içinde tutulan veya taşınan yenidoğanlar daha az kolik ve huzursuz olma eğilimindedirler.)
Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?
Ebeveynlerin çoğu, yenidoğanlarının gün boyunca çok fazla uyumasını bekleyebilirken, normal olanın aralığı oldukça geniştir. Bebeğinizin uykusu hakkında sorularınız varsa, doktorunuzla konuşun.
Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/sleepnewborn.html?WT.ac=p-ra
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94