Vokal Hijyene İlişkin İpuçları

Vokal Hijyene İlişkin İpuçları

Hidrasyon, Hidrasyon, Hidrasyon: Hidrasyon, ses yolunun en iyi şekilde çalışması için oldukça önemlidir. Gün boyunca bol miktarda sağlıklı sıvı içtiğinizden emin olun, genel olarak oda sıcaklığınızın seviyesinde su içmeniz önerilmektedir. Yeterli hidrasyon, vokal kıvrımlardaki dokuları yağlar ve korur. Günlük minimum 6-8 bardak arası su tüketilmesi önerilmektedir. Ağır egzersizler yapıyorsanız, daha sık su takviyesi yapmanız gerekebilir. Birçok kahvenin, çayların ve sodaların kafein içerdiğini ve idrar söktürücü olduğunu ve idrara çıkma sıklığının artmasına neden olduğunu unutmayın. Bazı ilaçların da vokal kıvrımları kurutma etkisi olabilir.

Nefes alma: Söylemeniz gereken her şey için yeterli hava desteğiniz olduğundan emin olun. Nefesinizin tükenme noktasına kadar konuşmamaya çalışın, gerekirse duraklayarak konuşmanızı daha sık yenileyin.

  • Doğru bir postür ile durun. Eğik bir duruş, zayıf, etkisiz, boğuk bir sesle sonuçlanabilecek zayıf solunum desteğine neden olabilir.
  • Burun solunumu en iyisidir. Özellikle aşırı soğuk havalarda ağzınızdan nefes almaktan kaçının. Burnunuzdan nefes almak, havayı vokal kıvrımlarınıza ve akciğerlerinize ulaşmadan temizler, ısıtır ve nemlendirir.

Ses Üretimi

  • Ses üretimine kolay bir yaklaşım kullanın. Ani ve sert bir başlangıç vokal kord dokuları için travmatik olabilir.
  • Sizin için en uygun sesi kullanın. Uygun olmayan derecede yüksek veya düşük bir perde aralığı seviyesinin kullanılması ses mekanizmasına aşırı baskı uygulayabilir. Garip sesler çıkarmayın ve zorlayıcı sesleri taklit etmemeye çalışın.
  • Çok yüksek bir ses kullanmaktan kaçının. Bağırmak, çığlık atmak, konuşmak, gülmek ya da net olarak bunların hepsini daha yüksek sesle uygulamak, vokal dokular için oldukça zarar verici olabilir ve şişliklere ve değişmiş ses üretimine neden olabilir. Partilerde, gece kulüplerinde, arabada ve çim biçme makinesi gibi makinelerin etrafında müzik veya şarkı söylememeye çalışın. "Gürültüyü bastırma" veya Lombard etkisinin farkında olun. Bu, çevrenizdeki ortamın gürültüsünden daha yüksek bir ses seviyesinde konuşma eğilimidir. Otobüs, metro gibi gürültülü ulaşım araçlarını kullanırken ve pencereleri açık ve yüksek hızlarda ilerleyen otomobilde yolculuk yaparken konuşmaktan kaçının.
  • Aşırı konuşmalardan kaçının. Boğazınızın ne zaman yorgun hissettiğine dikkat edin. Kendinizi zorlamamaya çalışın. Uzun süre konuşmanız gerekiyorsa, dinlenmeye dikkat edin … Her 2 saat konuşma için 10 dakika dinlenmenizi öneririz.
  • Fısıltı ile konuşmayın. Fısıldamanın, vokal kıvrımların mukozası üzerinde kurutma etkisi vardır. Aynı zamanda ekspirasyon sırasında hava akımını zorlar ve ses mekanizmasının bir yerinde kas gerginliğini artırabilir.
  • Uzun süre telefonda konuşmanız gerekiyorsa, telefonu omzunuzla kulağınız arasında tutmak yerine bir kulaklık kullanın.

Günlük Alışkanlık ve Davranışları Düzenlemek:

  • Boğaz temizlemelerinden kaçının, alışılmış boğaz temizleme veya sert hapşırmayı ortadan kaldırın. Gerekirse, boğazınızı ne sıklıkta temizlediğinize dair bir günlük tutun. Bu, davranışlarınız ve ses sağlığınız arasında bir bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır.
  • Kalınlaşmış mukoza, midedeki reflü sorunlarının bir sonucu olabilir. Bunun yönetiminde size yardımcı olması için doktorunuza danışın. Reflü, ses rahatsızlıklarına neden bulunabilir ve onları şiddetlendirebilir
  • Nane şekeri ve nane içeren ürünlerden kaçının. Nanenin alt özofagus sfinkterini gevşettiğini, böylece zararlı mide sularının özofagustan larenkse kadar hareket ettirmesine izin verdiği görülmüştür.
  • Süt ürünleri tüketimini azaltın. Herkes için olmasa da, bazı insanlar için bu gıdalar artan bir mukoza üretimi ve artan bir boğaz temizleme ihtiyacı yaratır.
  • Yeteri kadar iyi dinlenin. Kişi yorgun olduğunda, doğal sesi daha düşük yoğunlukta ve bazen daha düşük perdede ve tondadır, bu da duyulması için sesini zorlamasına yol açmaktadır. Durmak ve dinlenmek için gün boyunca bir iki dakikanızı ayırın. Stresin gün boyunca katlanma durumu vardır ve bu kişinin postürünü, başını ve ağzını nasıl tuttuğunu ve nihayetinde ne tür bir ses ürettiğini etkiler.
  • Sağlıklı kalın. Yaygın olarak soğuk algınlığı veya grip ile ilişkili öksürük ve hapşırma, laringeal bölgede ödem / şişmeye ve mukozal dokuda tahrişe katkıda bulunabilir.
  • SİGARA İÇMEYİN!!! Araştırmalar, sigara içmenin larenks kanseri ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. Vokal kıvrımlar üzerindeki doğrudan etkilerin ötesinde, sigara içmek ses üretimi üzerinde doğrudan etkisi olabilecek solunum problemlerine neden olabilir.
  • Dumanlı ortamlardan kaçının. Dumanlı hava solumak, vokal ve akciğerlerin mukozal astarını tahriş eder.
  • Aşırı alkol tüketiminden kaçının. Alkol, dokuların mukozal astarlarının kurumasına neden olur. Ayrıca alkol, midenin normalden daha fazla asit üretmesini sağlar, bu da asit geri akışına yol açabilir. Alkol, asit geri akış riskini daha da arttırır, çünkü düşük özofagus sfinkterini (LES) gevşeterek sıvının daha kolay geçmesini sağlar.
  • % 25’ten fazla alkol içeren gargara sularını kullanmayın, çünkü hassas dokularda kurumalara yol açabilir. Ara sıradan daha fazla bir oranda gargaraya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, muayene için diş hekiminize danışın. Ağır ağız kokularına diş çürümesi ve / veya midedeki reflü neden olabilir.

Vokal Rahatsızlık Yaşarken Yapmanız Gerekenler

  • Yedi günden uzun süren larenjitiniz varsa ve bir günden uzun süren konuşma, yeme veya yutma üzerine boğazda, çenede veya kulakta ağrınız.varsa derhal bir doktora görünün.
  • Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonunuz olduğunda konuşmayı azaltın veya konuşmaktan kaçının. Soğuk algınlığınız özellikle yedi günden uzun bir süre devam ederse bir doktora görünün.
  • Vokal rahatsızlığınız veya üst solunum yolu enfeksiyonunuz varsa şarkı söylemeyin, rol oyunları oynamayın, konuşma yapmayın veya sözlü rapor vermeyin. Kalabalık bir grupla konuşmanız gerekiyorsa, ses yükseltme teknolojisini kullandığınızdan emin olun.
  • Vokal rahatsızlık yaşarken, bir grupla konuşmanız gerekiyorsa, odanın köşesine oturun, böylece yüksek sesle konuşmadan kolayca duyulabilir ve odadaki diğer kişiler sessiz olduğunda siz konuşabilirsiniz. Gruplarla konuşurken sesinizi yükseltebiliyorsanız,bu sesinizi yardım almadan yansıtmaya çalışmaktan daha çekicidir. Ayrıca, bu koşullar altında konuşma sürenizi sınırlandırmayı unutmayın.

Kaynakça: https://www.gaylebelinslp.com/vocal_hygiene.html