Vokal Kord Paralizisi
Vokal kordlarınız (ses kıvrımları) gerektiği şekilde hareket etmediğinde sesinizde farklılıklar görülür. Bir dil ve konuşma terapistine danışabilirsiniz.
Bu yazıda bulacaklarınız;
- Vokal kord paralizisi hakkında bilinmesi gerekenler
- Belirtileri
- Nedenleri
- Testleri
- Tedavisi
Vokal Kord Paralizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler:
Ses kıvrımlarınız larinksinizin içindedir. Konuştuğunuzda hava ciğerlerinizden vokal kordlara oradan da ağzınıza geçer. Vokal kıvrımlar ses üretmek için titreşimlidir. Ses kıvrımlarının titreşmesini zorlaştıran herhangi bir engel ses sorununa neden olabilir. Vokal kord paralizisi, vokal kordlardan biri veya her ikisi de hareket edemediğinde meydana gelir. Ayrıca solunum ve yutma problemlerine de neden olabilir. Farklı vokal kord felci tipleri vardır. Çift taraflı vokal kord paralizisi, her iki vokal kordun hareket edemediği bir durumdur. Açıklık ve kapalılık arasında kalıyorlar. Bu rahatsızlığı olan kişilere genellikle boyundan yapılan bir nefes yolu açma ameliyatı olan bir trakeostomi yapılır. Bu açıklıktan nefes alırlar ve kişiler yemek yediklerinde, bu açıklık yiyeceğin ciğerlerine girmesini önler. Tek taraflı vokal kord paralizisi, yalnızca bir vokal kordun hareket edemediği veya sadece biraz hareket ettiği bir durumdur. Çift taraflı paraliziden daha yaygındır. Felçli vokal kord normal vokal kord ile titreşemez. Kişi sesini net veya yüksek sese çıkaramaz. Konuşurken nefes nefese kalabilir.
Vokal Kord Paralizisinin Belirtileri
Vokal kord paralizisi, hafif veya şiddetli sorunlara neden olabilir. Aşağıda bu hastalığın bazı belirtilerini göreceksiniz:
- Ses kısıklığı
- Nefesli ses
- Yüksek sesle konuşamama
- Sınırlı ses seviyesi ve ses yüksekliği
- Yalnızca çok kısa bir süre boyunca ses üretebilme
- Yemek yerken boğulma veya öksürme
- Gıda ve sıvıların ciğerlere kaçışı sonrası olası zatürre. Bu yutma esnasında vokal foldlar kapanması gerektiği gibi kapanmadığı durumlarda görülür.
Vokal Kord Paralizisinin Nedenleri
Sinir hasarı vokal kord paralizisine neden olmaktadır. Vagus siniri beyin sapından larinksinize doğru ilerler. Bu sinir vokal kord hareketlerini kontrol eder. Bu sinire zarar verecek herhangi bir durum felce neden olabilir. Bu, baş boyun yaralanmalarını, tümörleri, hastalığı, ameliyatı veya felci içerir.
Vokal Kord Paralizisi Testi
Sesinizle ilgili sorun yaşarsanız doktorunuza danışmalısınız. Ses problemlerini bilen bir kulak burun boğaz uzmanına (KBB) görünmeniz gerekebilir. Dil ve konuşma terapistleri sesinizin nasıl olduğunu test edebilirler. Dkt veya doktor, vokal kıvrımlarınıza, ağzınıza veya burnunuza endoskop adı verilen bir tüp aracılığıyla bakabilir. Stroboskop adı verilen yanıp sönen ışık kaynağıyla da vokal foldlarınızın nasıl hareket ettiklerini görebilirler.
Vokal Kord Paralizisinin Tedavisi
Çift taraflı paralizi tıbbi tedavi gerektirir. Güvenle yemek yiyebilmeniz için,trakeostimi ameliyatına ihtiyacınız olabilir. Bir veya her iki vokal kordu orta hatta yaklaştırmak için ameliyat olabilirsiniz. Ayrıca tek taraflı paralizi için de tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bu, felçli tarafın ortaya doğru hareket ettirilmesi için kas-sinir nakline veya ameliyata ihtiyaç olabilir. Bu, diğer vokal kordun ona daha yakın hareket etmesini sağlar ve sesinize yardımcı olabilir. Ses terapisi aynı zamanda
tek taraflı felce yardımcı olabilir. Ses seviyenizi değiştirmek ve daha yüksek sesle konuşmak için daha fazla nefes desteği almak konusunda bir Dkt ile çalışabilirsiniz. Baş pozisyonunuzu değiştirmek sesinize yardımcı olabilir. Doktorunuz, ameliyat veya diğer tıbbi tedavilere başvurmadan önce ses terapisini denemenizi isteyebilir. Belkide ihtiyacınız olan tek tedavi bu olabilir.
Kaynakça:https://www.asha.org/public/speech/disorders/Vocal-Fold-Paralysis/