Yeni Babalar Rollerini Anlamak için Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?

Yeni Babalar Rollerini Anlamak için Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?

İki yaşındaki kızı ile bale yaparak onun sahne korkusunu hafifleten Bermuda’lı bir avukat internette meşhur olmuştu. Dansı biliyordu, çünkü daha önce çocuklarıyla bale çalışmıştı -ve bunun babalık yapmanın normal bir parçası olduğunu söylüyordu. 

Bu, şimdi bile babalık hakkında yaygın bir görüş değil. Ancak son 40 yıldır daha fazla kadının ve annenin iş gücüne katılmasıyla birlikte sosyal normlar değişiyor. Anneler evde hâlâ daha fazla iş yapsa da iş bölümü giderek eşitleniyor. Bununla birlikte, ekmeği taştan çıkaran baba algısı, bakım veren baba algısına kıyasla hâlâ daha güçlü.

Babalar, bunun bir sonucu olarak anne ve çocukların uğrak yeri olan park, alışveriş merkezi gibi alanlarda bulunmayı genelde garipsiyorlar. Aynı sorunu, internetteki ebeveynlik forumlarını ziyaret ettiklerinde de yaşıyorlar.

Araştırmam, modern babaların kendi ebeveynlik kimliklerini anlamlandırmaya çalışırken benzer durumdaki babaların internette oluşturduğu toplulukları nasıl keşfettiklerini ve bunlardan nasıl faydalandıklarını anlamaya odaklanıyor. 

Yazar arkadaşım ve ben babalarla görüşmeler yaptık ve büyük veri analizinden faydalandık. Bu sayede babaların internette bilgi ve destek aradıklarını, boşanma ve çocuk velayeti anlaşmazlıkları gibi hassas konuları tartışmak için Reddit gibi daha anonim sosyal medya sitelerini kullandıklarını ve çocuk bakımı ile ev işlerini meşru erkek emeği olarak sunan "kendiniz yapın" temalı bloglar yazdıklarını gördük.

Babalar Çevrimiçi Topluluk Arıyor

102 görüşmeyi analiz eden ekibimiz, çocuklarının hayatındaki emekleme ve yürüme gibi dönüm noktalarının, dans ve spor etkinliklerinin fotoğraflarını paylaşma konusunda babaların sosyal medyada aktif olduklarını tespit etti. Ancak babalar, çocuklarla ilgili içeriklerin internette paylaşımını yönetmede annelerden daha az rol oynuyor. Anneannenin Facebook duvarında bebekle bir resim paylaşıp paylaşamayacağına veya çocuğun doğum günü partisi fotoğraflarını arkadaşlarının paylaşıp paylaşamayacağına ilişkin soruları yanıtlama ve karar verme gibi işlerin daha çok anneler tarafından üstlenildiğini gördük.

Ayrıca başka araştırmalarda ve bizimkinde, meslektaşlarının ve yöneticilerinin bulunduğu sosyal ağlarda aileleriyle ilgili içerikler paylaşma konusunda babaların isteksiz olduğu görüldü. Anneler ise sosyal medya hesaplarında profesyonel bağlantıları olsa dahi bu tür kısıtlanmaları daha az hissediyorlar. 

Yine de özel Facebook gruplarında babalar, ebeveynlik deneyimlerini tartışmak istiyorlar -ister küçük yerel gruplar, ister özel sohbetler, hatta binlerce üyesi olan gruplar olsun. Babalar bu gruplarda, özellikle benzer sorunları yaşamış olan daha yaşlı babalardan destek alıyorlar ve tavsiye istiyorlar. Görüşme yaptığım babalar, Facebook grup tartışmalarının bebek bezi değiştirme gibi günlük ebeveynlik deneyimlerinden, özellikle yeni ebeveynler için evlilik sorunlarıyla ilgili daha ciddi sorunlara kadar büyük bir skalada gerçekleştiğini söyledi.

Bir Sığınak Olarak Reddit

Bazı babalar, Facebook gönderilerinde adları yazdığı için boşanma ve velayet gibi daha kişisel konuları burada konuşmaktan çekiniyorlar. Bunun yerine, gönderilerin gerçek kimliklerle daha zor ilişkilendirildiği Reddit gibi sitelerde farklı adlar kullanmayı daha güvenli buluyorlar. Takma adlarla paylaşım yapan babalar, Facebook’ta uygunsuz kaçabilecek, oldukça kişisel detayları paylaşmakta beis görmüyorlar. 

Çalışma arkadaşlarım ve ben, ebeveynlik hakkında yaklaşık 2 milyon yorumunu inceleyerek babaların Reddit’i nasıl kullandığını analiz ettik. “Babalar, bekar babalar, yeni babalar, üvey babalar, uzun babalar, kısa babalar ve diğer her tür baba" için bir subreddit (Reddit’in belirli konulara odaklanan bir bölümü) olarak tanımlanan r/Daddit de dâhil olmak üzere, üç adet ebeveynlik forumu üzerinde durduk 

Babalar Reddit’te boşanma ve velayet konularını tartışırken aile mahkemesindeki kötü durumlarını anlatacak ve davalarıyla ilgili yasal sorunları ayrıntılarıyla açıklayacak kadar geniş bir konu skalasına sahipler. Babalar ayrıca aşı ve sünnet gibi tartışmalı konuları da konuşuyor. Görüşme yaptığımız babalardan biri, Reddit’te "insanın huzurla görüşlerini paylaşabildiğini", çünkü arkadaşlarının, meslektaşlarının ve ailesinin tepkileriyle uğraşmak zorunda olmadığını söyledi.

"Kendin Yapçı" Babalar

Babalarla sosyal medya sitelerini nasıl kullandıkları hakkında konuşmaya başladığımda, kendin yap projeleri hakkında soru sormayı düşünmüyordum, ancak görüşmelerde bu konunun sıklıkla açıldığını fark ettim.

Bir projede, görüşmelere ek olarak baba bloglarının görsel ve retorik tarzlarını çözümledim ve babaların kendin yap projeleri hakkında blog yazarken projelerini baba olma deneyimleriyle ve ev içi rolleriyle ilişkilendirdiklerini fark ettim. Banyoyu yeniden döşeme gibi işlere çocuklarını dâhil ederek onlara faydalı beceriler öğretiyor, aynı zamanda onlarla kaliteli vakit geçiriyorlardı. Bu projeler hakkında blog yazan babalar, nasıl hem bakım veren hem de geçim sağlayan olabildiklerini anlatıyorlar.

Babaların, geleneksel olarak kadına özgü sayılan işleri anlatmak için "Kendin Yap" dilini kullandıklarını not etmek gerekiyor. Örneğin babalar, geri dönüştürülmüş çöplerden oyuncak yapmak gibi el işi projeleri hakkında veya beslenme çantası hazırlama hakkında blog yazıyorlar. Yemek pişirmek gibi geleneksel olarak kadına özgü sayılan ev işlerini yaparken, yemek pişirmekle kalmayıp “mutfağı hacklediklerini" söylüyor, gündelik işleri girişimci erkek diliyle süslüyorlar. 

Günümüzde iki zorluk iç içe geçmiş durumda: iki gelirli ailelerde görev dağılımlarının değişmesi ve geçim sağlayan ve arada sırada annelere yardım eden baba algısının toplum nezdinde hâlâ devam etmesi. Araştırmam aracılığıyla babaların sosyal medyada destek ve tavsiye bulma yollarına ışık tutuyorum ve erkeklerin baba olarak rol ve sorumluluklarına katılımını teşvik etmeyi umuyorum.

Kaynakça 

Bu makale Tawfiq Ammari tarafından yazılmıştır. Makalenin orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.