Yeni doğanın İşitmesi, Görmesi ve Diğer Duyuları

Yeni doğanın İşitmesi, Görmesi ve Diğer Duyuları

 

Yeni doğan bebeğiniz yemek, uyumak, ağlamak, çiş ve kaka yapmaktan biraz daha fazlasını yapabilir. Bebeğinizin ışık, gürültü ve dokunma gibi şeylere nasıl tepki verdiğini fark ederseniz, duyularının ne kadar sıkı çalıştığını göreceksiniz.

 

Bebeğim Neler Görebilir?
Bebeğiniz 20 ila 30 cm uzaklıktaki şeyleri en iyi şekilde görür. Bu, annenin veya babanın gözlerine bakmak için mükemmel bir mesafedir. Yeni doğanlar bu belirtilen mesafeden daha uzak olanların çoğunu bulanık şekilleri görüyorlar. Doğumda, yeni doğanın görme yeteneği 20/200 ile 20/400 arasındadır.

Gözleri parlak ışığa karşı hassastır, bu nedenle gözlerini düşük ışıkta açma olasılıkları daha yüksektir. Bebeğinizin gözleri bazen çapraz veya dışa doğru sürükleniyorsa endişelenmeyin. Bebeğinizin görüşü iyileşene ve göz kasları güçlenene kadar bu normaldir.

Bebeğinize bakması için pek çok ilgi çekici nesne verin. İnsan yüzlerinden sonra, parlak renkler, zıt desenler ve hareketler, yeni doğanların en çok bakmak istediği şeylerdir. Siyah beyaz resimler veya oyuncaklar, bebeğinizin ilgisini nesnelerden veya farklı renkteki resimlerden daha uzun tutacaktır.

Bebeğiniz uyandığında yüzünüzün veya nesnenin yavaş hareketlerini takip edebilmelidir.

Bebeğim Neler Duyabilir?
Yeni doğan bebeğiniz rahminizde bulunduğu andan beri sesler duyuyor. Annenin kalp atışı, sindirim sisteminin sesleri ve diğer aile üyelerinin sesleri, doğumdan önce bebeğin dünyasının bir parçasıdır. Bebeğiniz doğduktan sonra dış dünyanın sesleri yüksek sesle ve net bir şekilde gelir.

Yeni doğan bebeğinizin sese nasıl tepki verdiğine dikkat edin. İnsan sesleri, özellikle anne ve babanın sesleri, bebeğin en sevdiği “müzik” tir. Bebeğiniz zaten bu yiyecek, sıcaklık ve dokunuşun nereden geldiğini biliyor. Bebeğiniz beşikte ağlıyorsa, yaklaşmakta olan sesinizin onu ne kadar çabuk sakinleştirdiğini görebilirsiniz. Sevgi dolu tonlarda konuşurken veya şarkı söylerken bebeğinizin sizi oldukça yakından dinlediğini görebilirsiniz.

Çoğu yeni doğan hastaneden serbest bırakılmadan önce bir işitme taramasından geçirilir. Yaşamın ilk ayında bir işitme taraması yapılması önemlidir. İşitme kaybıyla dünyaya gelen bebeklerin çoğu, işitme taraması ile teşhis edilebilir.

Bebeğim Tat ve Koku Alır Mı?
Yeni doğanlar tat ve koku alabilirler, acı olanlara göre tatlı gıdaları tercih eder.

Örneğin bir yeni doğan bir şişe tatlandırılmış meyve suyunu emmeyi çok sevecektir, ancak tadı acı veya ekşi bir şey verilirse dönecek veya ağlayacaktır. Aynı şekilde, yeni doğanlar istedikleri kokulara doğru dönecekler ve kötü kokulardan kaçacaklardır.

Tatlılık tercih edilmekle birlikte, tat tercihleri ​​yaşamın ilk yılında gelişmeye devam edecektir. Aslında, çalışmalar bir annenin diyetinin anne sütünün tadına bakma şeklini etkileyebileceğini göstermektedir. Bu ilk aromalar daha sonra aroma tercihlerinin şekillenmesine yardımcı olabilir. Örneğin, emzirirken baharatlı yiyecekler yiyen bir annenin, baharatlı yiyecekleri tercih eden bir çocuğunun olması muhtemeldir.

Şimdilik anne sütü veya devam sütleri bebeğinizi tamamen tatmin edecektir.
{!GALLERY}
Dokunma Neden Önemli?
Dokunma yeni doğan için çok önemlidir. Her dokunuşta yeni doğmuş bebeğiniz yaşamı ve çevresi hakkında yeni bir şeyler öğreniyor.

Anne karnındayken bebekler sıcak bir ortamdadırlar, ancak doğumdan sonra ilk kez soğuk hissederler. Ayrıca yatağın sertliğini veya kıyafetlerin içindeki bir dikişin sert kenarını hissetmekle karşı karşıya kalırlar. Yeni doğmuş bebeğinizin dünyada huzur verici bir yer bulduğundan emin olun; birçok yumuşak kıyafet ve battaniye, yumuşak öpücükler, rahatlatıcı sarılmalar ve sevecen okşamalar sağlayın.

Endişeleniyorsanız
Bebeğinizin duyularının iyi çalıştığına dair biraz güvence istiyorsanız, kendiniz için bilimsel olmayan testler yapabilirsiniz.

Bebeğiniz yeni uyandığında, ortam sessizken ve diğer dikkat dağıtıcı nesneler olmadığında, bebeğiniz yüzünüze mi yoksa bir oyuncağa mı bakar? Bebeğinizin gözleri kısa bir süre geçmeden görünür hale geliyorsa bunu doktorunuza mutlaka söyleyin. Ayrıca doktora bebeğinizin gözlerinin bulanık mı yoksa film gibi mi göründüğünü veya fark ettiyseniz olağandışı göz hareketlerinin olduğunu da söyleyin.

Çoğu yeni doğan yakınlarında ki biri yüksek sesle şaşırırsa, o da şaşırır. Bebeğinizin iyi duyduğundan emin olmanın diğer yolları: Bebeğiniz sesinizi duyduğunda sakinleşiyor mu? Bebeğiniz yumuşak ninnilere veya diğer müziklere tepki veriyor mu?

Çocuğunuz yeni doğan işitme taramasını geçse bile, bebeğinizin işitme duyusuyla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun. Potansiyel bir sorun ne kadar erken teşhis edilirse, o kadar iyi tedavi edilebilir.

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/sensenewborn.html?WT.ac=p-ra

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94