Yeni Doğanlarda Sarılık

Yeni Doğanlarda Sarılık

Sarılık, yeni doğanlarda kırmızı kan hücrelerinin parçalanması ile üretilen kandaki aşırı sarı pigmentin neden olduğu bir hastalıktır. Bilirubin, yeni doğanın karaciğeri parçalayabileceğinden daha hızlı ve fazla üretildiğinde bebeğin cildi ve gözleri sarı renkte görünür.

Çoğu durumda sarılık tedavi olmadan geçer ve bebeğe zarar vermez. Ancak bebekte bilirubin seviyesi çok yükselirse, sarılık beyin hasarına neden olabilir. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi (APA) tüm bebeklere doğumdan sonraki birkaç gün içinde sarılık muayenesi yapılmasını önermektedir.

 

Sarılık
Ebeveynlerin hastaneden yeni doğan bebekleriyle ayrıldıktan sonra, hastalık genellikle yaşamın ikinci veya üçüncü gününde ortaya çıktığından, takip eden günlerde sarılık belirtilerine karşı dikkatli olmaları önerilir. Ebeveynler, sarılığı yalnızca bebeğin cildine doğal gün ışığı altında bakarak anlayabilir. Yeni doğan bebeğinizin cildini veya gözlerindeki sarılığı fark ederseniz, sarılık olup olmadığını kesin olarak bilmek için çocuk doktorunuza danışmalısınız.
Ayrıca, sarılık yoğunlaşır veya yayılırsa derhal çocuk doktorunuzu arayın. Aşağıdaki belirtiler, acil tedavi gerektiren tehlikeli derecede ve yüksek düzeylerdeki bilirubinin belirtileri olabilir:

  • Cilt çok sarı görünür,
  • Bebeğin uyanması zorlaşır,
  • Zayıf beslenme,
  • Anormal davranış,
  • Yüksek ateş.

Sarılığın Tedavisi
Sarılığı olan bebeklerin çoğu tedaviye ihtiyaç duymazken, daha ılımlı veya ağır vakalarda ise tedavi önerilecektir. Bazı bebekler, fazla miktarda bilirubinden kurtulmak için gerçek cilt rengini açığa çıkaran ve özel bir ışık tedavisi olan fototerapi ile tedavi edilebilir. Fototerapiye cevap vermeyen ya da bilirubin seviyesi gitgide artan bebekler ise kan nakli ile tedavi edilebilir Yeni doğan sarılığına ilişkin sorularınız varsa daima çocuk doktorunuzla konuşun.

Kaynakça
http://www.kidsandteenspc.com/blog/post/understanding-infant-jaundice.html