Zihinsel / Gelişimsel Gerilik
Refah inşa etmek, tıpkı güçlü temeli olan bir ev inşa etmek gibi toplum kaynakları, sosyal ilişkiler ve gelişme fırsatları gerektirir. Refah, sorunları önlemek ve her türlü hava koşulunda sizi ayakta tutmak için başlangıçta sağlam bir temele ihtiyaç duyar. İnsanların ihtiyaç duydukları hizmetleri zamanında almasını sağlamak için, bu hizmetleri yönetmek ve yetkilendirmek adına klinik olarak eğitilmiş uzman personeller vardır.
Bireylerin ve ailelerin ihtiyaç duydukları hizmetleri zamanında almalarını sağlamak için bütün merkezler bu hizmetleri yönetmesi ve uygulaması için klinik olarak eğitilmiş personelleri bünyesinde barındırır.
Bakım Yönetimi Departmanımız, akıl sağlığı, madde kullanımı ve zihinsel / gelişimsel engelli üyelere hizmet veren ve entegre personeli olan üç bölgesel ekibi içeriyor. Yeni düzenleme, bireysel popülasyonlara odaklanan ayrı gruplardan ziyade, iletişimi kolaylaştırmak için “bütün birey” yaklaşımına izin veriyor, böylece çeşitli sorunları ele almaya yardımcı olabiliyoruz. Ayrıca başarılı bir iyileşmenin önündeki engelleri de belirlememize yardımcı oluyor.
Zihinsel Engellilik Nedir?
Zihinsel engeli olan bir kişinin birçok konuda zorluk yaşar:
- Zihinsel engeli olmayan biri kadar bilgiyi çabuk öğrenememe ve işleyememe.
- Para ve zaman gibi soyut kavramları kavrayamama.
- Kişilerarası etkileşimleri anlamada güçlük (iletişim ve sosyal tepkiler).
- Planlama ve organizasyon için gerekli fikir ve kavramları kullanamama.
Zihin engeli hafif, orta veya şiddetli olabilir ve kişilik, başa çıkma stratejileri ve diğer engellerin varlığı gibi faktörler bir kişinin günlük yaşama katılım ihtiyacını da etkileyecektir. Zihinsel engelinin nüfusun yaklaşık % 1-3’ünü etkilediği düşünülmektedir (ABD). Etkilenenlerin çoğunda hafif bir zihinsel engel vardır.
Zihinsel işleyiş: IQ olarak da bilinir. Bu, bir kişinin sebep öğrenme, karar verme ve sorunları çözme yeteneğini ifade eder. IQ, bir IQ testi ile ölçülür. Ortalama IQ 100’dür. Bir kişinin 70 – 75 arası IQ’su varsa zihinsel bir engele sahip olduğu düşünülür.
Uyarlanabilir davranışlar: Bunlar, etkili iletişim kurabilme, başkalarıyla etkileşimde bulunabilme ve kendine bakabilme gibi günlük yaşam için gerekli becerilerdir.
Her insan IQ puanına bakılmaksızın benzersizdir. Herkesin kendi kişiliği, yetenek alanları ve zorluk çektiği alanlar vardır.
Aşağıdakilerden durumlardan herhangi birini çocuğunuzda fark ederseniz, çocuğunuzun zihinsel bir engeli olabilir:
- Özellikle akranlarıyla karşılaştırıldığında motor becerilerin (fiziksel hareket), dil becerilerinin ve kendi kendine yardım becerilerinin (giyinmek gibi) eksikliği veya yavaş gelişimi
- Zihinsel olarak büyümeme veya bebeklikteki davranışların devam etmesi
- Merak eksikliği
- Okulda devam eden sorunlar
- Uyum sağlamada güçlük (yeni durumlara göre ayarlama)
- Sosyal kuralları anlama ve uygulamada zorluk
Uzman çocuğun uyarlanabilir davranışlarını ölçmek için onun becerilerini gözlemleyecek ve aynı yaştaki diğer çocuklarla karşılaştıracaktır. Çocuğun kendi kendine ne kadar iyi beslenebildiğini veya giyinebildiğini, başkalarıyla ne kadar iyi iletişim kurabildiğini ve onları anlayabildiğini ve çocuğun aile, arkadaşlar ve aynı yaştaki diğer çocuklarla etkileşimini gözlemleyebilirler.
Zihinsel Engele Neden Olan Şey Nedir?
Zihin engelinin birçok nedeni vardır, ancak doktorlar vakaların sadece % 25’inde belirli bir neden bulmaktadır. Zihinsel engellerle ilişkili en yaygın sendromlar Otizm, Down sendromu, Fragile X Sendromu ve Fetal Alkol Spektrum Bozukluğudur.
Zihin engeline neden olan şeyler şunları içerebilir:
Enfeksiyonlar: Doğum anında veya doğumdan sonra ortaya çıkar.
Genetik Koşullar: DNA sekansındaki bir değişikliğin kısmen veya tamamen neden olduğu hastalık.
Çevresel: Beyne zarar verebilecek dışsal, toksik nedenler
Metabolik: Vücudun enerji üretimini ve doku büyümesini etkileyen yiyeceklerden kaynaklanan sorunlar
Beslenme: Yetersiz beslenme (zayıf beslenme) beynin büyümesini ve gelişmesini etkiler
Toksik: Zehirli maddelere maruz kalma veya diğer ilaçlar
Travma: Doğumdan önce, doğum sırasında ve doğumdan sonra beynin aldığı fiziksel hasarlar
Açıklanamayan Neden: Ne yazık ki, zihin engelinin kesin nedenleri birçok kez belirlenemediği için bu kategori en geniş kategoridir.
Gelişimsel Engellilik Nedir?
"Gelişimsel Engelliler", zihinsel engelin yanı sıra çocukluk döneminde görülen diğer engelleri de içeren bir şemsiye terimdir. 3 – 17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık % 15’inde bir veya daha fazla gelişimsel bir engel vardır (ABD).
Gelişimsel engeller bilişsel (akıl yürütme ve düşünme), fiziksel veya her ikisi de olabilir. Bu engeller 22 yaşından önce ortaya çıkar ve yaşam boyu sürebilir. Bazı gelişimsel engeller, Serebral Palsi veya Epilepsi gibi bireyi büyük ölçüde etkileyen fiziksel sorunlardır. Bazı bireylerin aynı anda fiziksel ve zihinsel engellilik durumları olabilir.
Çocuğunuzda aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, gelişimsel bir engeli olabilir:
- Temel gelişimsel aşamaları karşılamada gecikme (yürüme ve konuşma gibi)
- Görme veya işitme ile ilgili sorunlar
- Düşük doğum ağırlığı veya erken doğum, gelişimsel sakatlık riskini artırır
- Becerilerin kaybedilmesi veya daha önce yapılabilen şeylerin artık yapılmaması
- Ebeveyn / bakıcı odadan çıktığında duygusal olarak tepki vermeme