İşitsel Algı Ve Dinleme Becerilerini Geliştirme

  • Öğr. Görevlisi Dr. Hülya OSMANOĞLU
  • 08/05/2025 20:00
  • 3s 0dk
  • CERTIFICATE
  • tr
  • Online Seminerler

Paylaş Paylaş

# Tarih İçerik Süre
1İşitsel Algı Ve Dinleme Becerilerini Geliştirme 08.05.2025 / 20:00-23:00180dk

İşitsel Algı ve Dinleme Becerileri

İşitsel algı, bireyin çevresindeki sesleri fark etme, ayırt etme, anlamlandırma ve yorumlama yeteneğidir. Dinleme becerileri ise bu algıyı aktif bir şekilde kullanarak iletişimde anlam çıkarmayı ve uygun tepkiler vermeyi içerir. İşitsel algı ve dinleme becerileri, konuşmayı anlama, işitsel dikkati geliştirme, sesleri ayırt etme ve hafızada tutma gibi önemli süreçleri kapsar. Bu beceriler, özellikle dil gelişimi, akademik başarı ve sosyal iletişim açısından hayati bir öneme sahiptir. İşitme kaybı veya işlemleme bozukluğu olan bireylerde, bu becerilerin geliştirilmesi için özel yöntemler ve stratejiler kullanılabilir.

İşitsel Algının Tanımı, Bileşenleri, Gelişimi, Eksiklik ve Bozuklukları:
• Tanım: İşitsel algı, bireyin sesleri algılayıp anlamlandırma sürecidir.
• Bileşenler: İşitsel farkındalık, işitsel ayırt etme, işitsel bellek ve işitsel sıralama.
• Gelişimi: Bebeklikten itibaren doğal işitsel deneyimlerle gelişir.
• Eksiklik ve Bozukluklar: İşitsel işlemleme bozuklukları, işitme kayıpları ve dikkat eksiklikleri bu süreci etkileyebilir.

Dinlemenin Hiyerarşisi, İşitsel Fark Etme ve Ayırt Etme Çalışmaları:

Dinlemenin Hiyerarşisi:
1. Farkındalık: Seslerin farkında olma.
2. Ayırt Etme: Benzer ve farklı sesleri ayırt etme.
3. Tanıma: Duyulan sesleri tanıma ve adlandırma.
4. Anlama: Duyulanları anlamlandırma ve yorumlama.

İşitsel Fark Etme ve Ayırt Etme Çalışmaları:
o Ses kaynaklarını bulma oyunları
o Ritim çalışmaları
o Ses-melodi eşleştirme aktiviteleri

Dinleme Becerisini Geliştirme:
• Etkin Dinleme Aktiviteleri: Hikâye anlatımı ve soru-cevap etkinlikleri.
• Oyunlar: İşitsel hafızayı destekleyen tekerlemeler ve ses oyunları.
• Müzik Kullanımı: Şarkılar ve müzikal ritimler aracılığıyla işitsel dikkat geliştirme.
• Günlük Konuşmalar: Basit talimatlar vererek ve günlük sohbetler yaparak işitsel becerileri destekleme.
Bu stratejiler, bireyin işitsel algı ve dinleme becerilerini geliştirerek daha etkili bir iletişim kurmasına yardımcı olur.

UYARILAR!

1.Bu eğitimin kontenjanı 60 kişidir.

2. Seminerlerimiz için İndirim Politikamız:

  1.  Aşama: Toplam kontenjanın ilk %20’sine %40 İndirim yapılacaktır.
  2.  Aşama: Kontenjanın ikinci %20’sine çekilişle %20 +%20 İndirim yapılacaktır.
  3.  Aşama: Kontenjanın üçüncü %20’sine %20 İndirim yapılacaktır.
  4. Aşama: 5 kişilik gruplara %10, 10 kişilik gruplara %20, 20 kişilik gruplara ise %40 İndirim yapılacaktır. Grup indirim oranları internet sitemizdeki indirimler dahil edilerek hesaplanmaktadır. Grup indirimleri için 0 535 975 02 56 numaralı Telefon Numaramız / WhatsApp Hattımız ile iletişim kurunuz.
  5. Aşama: DİLGEM Şube çalışanlarına her zaman %40 indirim yapılacaktır. Kayıt için için 0 535 975 02 56 numaralı Telefon Numaramız / WhatsApp Hattımız ile iletişim kurunuz.

3. Ödeme: Ödemenizi Havale / EFT Yoluyla Peşin Fiyatına 4 Taksit olarak yapmak için HAVALE seçeneğini tercih ederek kayıt işlemlerinizi tamamladıktan sonra karşınıza çıkan IBAN Numarasına sepetteki tutarın 4'de birini yollamanız ve birer ay arayla da diğer 3 taksiti yollayınız. Ödemenizi İndirimsiz Fiyat Üzerinden Kredi Kartına Peşin Fiyatına 9 Taksit olarak yapmak için 0 535 975 02 56 numaralı WhatsApp Hattımız ile iletişim kurunuz.

Öğr. Görevlisi Dr. Hülya OSMANOĞLU

İşitme Engelliler Öğretmeni, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Hülya Osmanoğlu 1975 yılında Almanya’nın Oberhausen kentinde doğdu. 2000 yılında Anadolu Üniversitesi İşitme Engelliler Öğretmenliği lisans programından mezun oldu. 2000-2004 yılları arasında Özel Tuzla Rotary İşitme Engelliler Okulu’nda İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni olarak görev yaptı. 2008 yılında Marmara Üniversitesi, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2009 yılında İsrail’de 0-6 Yaş İşitme Engelli Çocukların Eğitimci Eğitimi Programına katılarak Tel-Aviv ve Haifa'daki işitme engelliler okullarında gözlem yaptı. 2014 yılında ‘Avrupa Birliği Ülkelerinde İşitme Engellilerin Eğitim Metodlarının Gözlemi’ konulu Leonardo Da Vinci Projesi kapsamında Almanya’da Berlin Humbolt Üniversitesi Audio-Pedagogy bölümünde bir haftalık eğitim aldı ve “Rheinfelder-Schule” ve Potsdam’daki “Wilhelm-von-Turk-Schule” okullarında işitme ve konuşma bozukluğu olan çocukların eğitimini gözlemledi. 2005-2009 yılları arasında Yeditepe İşitme Engelliler, 2009-2015’de Dosteller İşitme Engelliler okulunda öğretmen olarak görev yaptı. 2016-2022’de Biruni Üniversitesi Odyoloji ve Dil-Konuşma Terapisi bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2019 yılında Sağlık Bakanlığının GETAT Müzikterapi Sertifikalı Eğitim Programını tamamladı. ‘Koklear İmplantlı Çocuklarda e-Müzikal Kognitif Dil ve İşitme Eğitimi Modülünün (e-MÜZİKODEM) Geliştirilmesi ve Etkisinin Değerlendirilmesi’ isimli doktora tez çalışması Avustralya Büyükelçiliği DAP Projesi ve TUBİTAK desteği aldı. 2024’de İstanbul Aydın Üniversitesi Odyoloji doktora eğitimini tamamladı. Çeşitli özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde işitsel eğitim ve işitme engellilerin dil-konuşma terapisi alanlarında çalıştı. Kapadokya Üniversitesi Odyoloji bölümünde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

SKU-