Afazili (Söz Yitimi) Yakınıma Nasıl Yardım Edebilirim?
Afazi (söz yitimi), bir kişinin konuşmakta veya konuşan diğer insanları anlamakta zorlandığı bir beyin bozukluğudur. Bu, beynin konuşulan dili kontrol eden bölümlerinde hasar veya bozulma ile olur. Genellikle inme gibi durumlarla olur.
Söz yitimi genellikle tedavi edilebilir ve konuşma terapisi kalıcı sorunu olan bireylere yine de yardımcı olabilir.
Söz Yitimi Nedir?
Konuşmada veya diğer insanların söylediklerini anlamada sorun yaşadığınız bir bozukluktur. Genellikle beyninizin bir kısmındaki hasar nedeniyle olur, ancak beyninizin çalışma şeklini bozan koşullarla da olabilir. Ayrıca birden fazla türü vardır. Beyninizdeki hasarın yeri, sahip olduğunuz hastalığın türünü belirler.
Bu durum neredeyse her zaman felç veya travmatik beyin hasarı gibi başka bir sorunun belirtisidir. Migren gibi durumların geçici bir etkisi olarak da olabilir. Bu hastalık, özellikle altta yatan durum tedavi edilebilir olduğunda veya kendi kendine iyileşebildiğinde genellikle tedavi edilebilir.
Kimleri etkiler?
Bu hastalık, beynin konuşma yeteneğinizi kontrol eden veya konuşan diğer insanları anlayan bölgelerine zarar veren herkesi etkileyebilir. Orta yaşlı ve yaşlı erişkinlerde – özellikle felç gibi durumlar nedeniyle – daha sık görülür, ancak her yaşta da olabilir.
Bu durum ne kadar yaygındır?
Söz yitimi nadiren görülür; Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 2 milyon insan bu duruma sahiptir ve her yıl yaklaşık 180.000 kişi daha bunu geliştirmektedir. Belirli koşullarla çok yaygın olarak gerçekleşir. Bunun bir örneği, bu durumdaki insanların yaklaşık üçte birinin aynı zamanda bir tür afaziye sahip olduğu felçtir.
Bu durum vücudumu nasıl etkiler?
Bu, iletişim kurma yeteneğinizi etkilediğinden, bu durumdaki insanlar genellikle başkalarının onları anlamasının zor olduğunu düşünür. Bu, bir dizi soruna neden olabilir. Bazıları sadece bir bardak su isteyememek gibi küçük can sıkıcılıklardır. Diğerleri, birisine felç belirtileri yaşadığınızı söyleyememek gibi yaşamı tehdit eden yanlış anlamalar haline gelebilir.
Söz yitiminin belirtileri nelerdir?
Söz yitiminin birden fazla türü ve benzeri koşullar vardır. Söz yitiminin semptomlarının birçok benzerliği olsa da, hala bazı önemli farklılıklar vardır. Bu hastalığın nasıl çalıştığını anlamak için, konuştuğunuzda beynin birlikte çalışan iki özel bölümünü biraz anlamak yardımcı olur:
- Broca Alanı: Beynin bu bölümü adını, konuşmak için kullandığınız kasları kontrol ettiğini keşfeden Fransız doktordan almıştır. Ön lobunuzun bir parçasıdır, genellikle şakağınızın hemen önünde sol taraftadır.
- Wernicke bölgesi: Beynin bu kısmı adını, konuşurken kullanmak için doğru kelimeleri seçme ve anlama yeteneğinizi kontrol ettiğini keşfeden Alman nörologdan alır. Temporal lobunuzun bir parçasıdır ve genellikle kulağınızın hemen üzerinde sol tarafınızda bulunur.
Beynin bu iki alanı konuşmanıza yardımcı olmak için birlikte çalışır. Wernicke alanı, kelimeleri anladığınızı işler ve hangilerini kullandığınızı seçer ve ardından Broca alanına sinyaller gönderir. Broca bölgesi hangi kelimeleri kullanacağını öğrendiğinde, konuşurken kullandığın kaslara sinyaller gönderir.
AKICILIK |
ANLAŞILIRLIK |
TEKRAR ETME BECERİSİ |
|
GLOBAL AFAZİ |
– |
– |
– |
MİXED TRANSKORTİKAL AFAZİ |
– |
+ |
+ |
BROKA AFAZİSİ |
– |
+ |
– |
TRANSKORTİKAL MOTOR AFAZİ |
– |
+ |
+ |
WERNİKE AFAZİSİ |
+ |
– |
+ |
TRANSKORTİKAL DUYUSAL AFAZİ |
– |
+ |
+ |
KONDÜSYON AFAZİ |
+ |
– |
– |
ANOMİK AFAZİ |
+ |
– |
+ |
Ana Söz Yitimi Türleri
Sekiz ana türü vardır ve uzmanlar, bir kişinin hangi türe sahip olduğunu belirlerken üç ana faktörü göz önünde bulundurur. Bu faktörler şunlardır:
- Akıcılık: Düzgün ve kolay konuşuyorlar mı? Konuşmaları doğru tempoya, perdeye, telaffuza ve dilbilgisine sahip mi? Onlar da zorlanmadan yazabiliyorlar mı?
- Anlaşılırlık: Diğer kişiler afazisi olan kişinin sözlerini anlıyor mu? Anlamlı ifadeler ve cümleler söylüyorlar mı? Ayrıca yazılı kelimeleri okuyup anlayabilirler mi?
- Tekrarlama: Kişi kelimeleri, cümleleri veya tüm cümleleri tekrar etmekte zorlanıyor mu?
Broca Afazisi
“Akıcı olmayan söz yitimi” veya “ifade edici söz yitimi” olarak da bilinen bu durum, bu durumun daha yaygın biçimlerinden biridir. Broca afazisi olan kişilerde genellikle şunlar bulunur:
- Akıcılık kaybı: Broca afazisi olan insanlar kelimeler oluşturmakta zorlanır. Kelimeleri veya basit ifadeleri tekrar tekrar tekrar edebilirler (ancak onlara söylediğiniz bir şeyi geri vermekte zorlanırlar veya tekrar edemezler). En şiddetli vakaları olan kişiler hiç ses çıkaramazlar (mutizm) veya aynı anda yalnızca tek bir ses çıkarabilirler.
- Anlama etkilenmez: Broca afazisi olan kişiler konuşamazlar ama yine de diğer insanların ne dediğini anlayabilirler. Ayrıca konuşma yeteneklerinde bir sorun olduğunu da söyleyebilirler.
- Tekrarlarla mücadele edin: Broca afazisi tekrarlamayı etkiler; yani, Broca’ya sahip bir kişi, onlara söylediğiniz kelimeleri veya cümleleri tekrar etmekte zorlanabilir.
- Diğer belirtiler: Broca bölgesinde özellikle felçten kaynaklanan hasar, sıklıkla beynin hareket için kasları kontrol eden yakın bir bölümünü de etkiler. Bu nedenle, Broca söz yitimi olan kişilerin vücutlarının bir tarafında en azından bir miktar felç olma olasılığı daha yüksektir.
Wernicke Afazisi
“Akıcı söz yitimi” veya “akıcı söz yitimi” olarak da bilinen, aynı zaman da yaygın söz yitimi şeklidir. Bu soruna sahip olan kişilerde genellikle şunlar bulunur:
- Akıcı konuşma: Bu, fiziksel konuşma eyleminde herhangi bir sorun yaşamadıkları anlamına gelir. Ancak, söyledikleri genellikle kafa karıştırıcıdır veya mantıklı değildir. Buna sahip kişiler yanlış kelimeleri kullanabilir veya kelimeler uydurabilir. Uzmanlar bazen buna “kelime salatası” derler.
- Anlama ile ilgili sorunlar: Bu mücadeleye sahip insanlar, başkalarının ne söylediğini anlamak için mücadele eder. Çok basit cümleleri anlayabilirler, ancak cümle veya ifade ne kadar karmaşıksa, anlamak o kadar zor olur.
- Tekrarlarla mücadele edin: Wernicke afazisi tekrarı etkiler, bu da onunla bir kişinin söylediğiniz kelimeleri veya cümleleri tekrar etmekte zorlanabileceği anlamına gelir.
- Diğer semptomlar: Wernicke’in beynin alanı, görmenizi etkileyen beynin bölümlerine yakındır, bu nedenle bu tür afazili kişilerde de genellikle görme sorunları olur. Wernicke afazisi olan kişilerde sıklıkla anosognosia (an-oh-sog-no-zh-uh), beyninizin sahip olduğunuz tıbbi bir sorunun belirtilerini tanıyamadığı veya işleyemediği bir durum vardır. Bu, buna sahip kişilerin genellikle bu tür bir afaziye sahip olduklarını bilmedikleri veya anlayamadıkları anlamına gelir.
Global Afazi
Global Söz Yitimi, söz yitiminin en şiddetli şeklidir. Genellikle aşağıdaki özellikleri içerir:
- Akıcılık kaybı: Küresel söz yitimli insanlar konuşmanın fiziksel eylemiyle mücadele ederler. Bunun en şiddetli biçimlerine sahip kişiler, yalnızca küçük veya izole sesler çıkarabilir veya hiç ses çıkarmayabilir (mutizm). Ayrıca kelimeleri veya basit cümleleri tekrar tekrar tekrar edebilirler (bu, akıcılıkla ilgili bir sorundur, çünkü onlara söylediğiniz kelimeleri veya cümleleri tekrar etmekte hala zorluk çekerler).
- Anlama ile ilgili sorunlar: Bu mücadeleye sahip insanlar, başkalarının ne söylediğini anlamak için mücadele eder. Çok basit cümleleri anlayabilirler, ancak cümle veya ifade ne kadar karmaşıksa, anlamak o kadar zor olur.
- Tekrarlarla mücadele edin: Küresel söz yitimi, tekrarı etkiler, yani buna sahip bir kişi, onlara söylediğiniz kelimeleri veya cümleleri tekrarlamakta zorlanabilir.
- Diğer semptomlar: Bu tür söz yitimi, büyük felçler veya kafa yaralanmaları gibi ciddi beyin hasarına neden olan durumlarda ortaya çıkar. Hasar genellikle şiddetlidir ve beynin birden fazla bölümünü etkileyerek tek taraflı felç, körlük ve daha fazlası gibi diğer ciddi semptomlara neden olur.
Diğer Afazi Formları
- Transkortikal Motor Afazi: Bu Broca söz yitimine benzer ancak genellikle o kadar şiddetli değildir. Önemli bir fark, buna sahip kişilerin, onlara söylediğiniz cümleleri veya cümleleri tekrarlamada sorun yaşamamasıdır.
- Transkortikal Duyusal Afazi: Bu tip Wernicke söz yitimine benzer ancak genellikle o kadar şiddetli değildir. Yukarıdaki transkortikal motor afazide olduğu gibi, bu tipte insanlar söylediklerinizi tekrarlamakta sorun yaşamazlar. Bu tip afazi, Alzheimer hastalığı gibi dejeneratif beyin durumlarında yaygındır.
- İletim Afazisi: Bu tip söz yitimi akıcılığı etkiler ancak anlamayı etkilemez. Bu tür insanlar, özellikle onlara söylediğiniz bir şeyi tekrar etmeye çalışırken kelimeleri telaffuz etmekte zorlanırlar.
- Karışık Transkortikal Afazi: Bu söz yitimi, küresel afaziye benzer, ancak buna sahip kişiler, insanların kendilerine söylediklerini yineleyebilirler.
- Anomik Afazi: Bu tür söz yitimli kişiler sözcükleri, özellikle de eylemleri tanımlayan nesnelerin adlarını veya sözcükleri bulmakta zorlanırlar. Bu sorunu aşmak için, genellikle ne anlama geldiklerini açıklamak için birkaç kelime veya bunun yerine “şey” gibi spesifik olmayan kelimeler kullanırlar.
Bu hastalığı içeren veya buna benzeyen diğer durumlar
- Progresif birincil afazi (PPA): Adında “afazi” olsa da bu aslında dejeneratif bir beyin bozukluğudur. Bu durumdaki insanlar, konuşma, yazma, okuma veya başkalarının söylediklerini anlama yeteneklerini yavaş yavaş kaybederler. Bu, zamanla kötüleşmeyen yaralanma veya felçle ilgili afaziden farklıdır. Frontotemporal demans ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarda farklı PPA biçimleri ortaya çıkar.
- Alexia (kelime körlüğü) ve agrafi (yazamama): Beyninizin konuşma yeteneğinizi kontrol eden bölümlerinin zarar görmesi, okuma ve yazma yeteneklerinizi de etkileyebilir. Aleksisi olan kişiler kelimeleri görebilir ancak tanıyamaz veya okuyamaz. Agrafisi olan insanlar yazma yeteneğini kaybederler. Bunlar aynı anda olabilir, ancak nadir durumlarda, insanlar agrafi olmadan aleksiye sahip olabilirler, yani kelimeler yazabilirler, ancak daha sonra yazdıklarını okuyamazlar.
- İşitsel sözel agnozi: Bu, bir kişinin konuşan insanları duyabildiği, ancak duyduklarının diğer insanların konuştuğunu anlayamadığı bir durumdur. Beynin sesi veya konuşulan dili işleyen bir bölgesinde bir bozulma olduğunda olur.
Bu hastalığın nedenleri?
Bu hastalık, beyne zarar veren herhangi bir durumla ortaya çıkabilir. Beyninizin fonksiyonlarını bozan problemlerde de olabilir. Bunun olası nedenleri şunlardır:
- Alzheimer hastalığı.
- Anevrizmalar
- Beyin ameliyatı .
- Beyin tümörleri (kanser dahil) .
- Serebral hipoksi (oksijen eksikliğinden kaynaklanan beyin hasarı).
- Sarsıntı ve travmatik beyin hasarı.
- Demans ve frontotemporal demans.
- Gelişimsel bozukluklar ve doğuştan gelen sorunlar (anne karnındayken gelişen bir sorun nedeniyle doğduğunuzda sahip olduğunuz durumlar)
- Epilepsi veya nöbetler (özellikle bunlar kalıcı beyin hasarına neden oluyorsa).
- Genetik bozukluklar ( Wilson hastalığı gibi bir veya her iki ebeveynden miras aldığınız doğumda sahip olduğunuz koşullar ).
- Viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan veya otoimmün koşullardan beyninizin iltihaplanması (ensefalit ).
- Migren (bu etki geçicidir).
- Radyasyon tedavisi veya kemoterapi .
- Toksinler ve zehirler ( karbon monoksit zehirlenmesi veya ağır metal zehirlenmesi gibi).
- İnmeler veya geçici iskemik ataklar (TIA) .
Bu Hastalık Bulaşıcı mıdır?
Bulaşıcı değildir. Bazı bulaşıcı durumlarda olabilir ancak bunların hiçbiri kesinlikle afaziye neden olmaz.
Bu hastalık nasıl tedavi edilir ve tedavisi var mı?
Ne yazık ki, bu hastalığın doğrudan tedavisi yoktur. Ancak, genellikle bir şekilde tedavi edilebilir. Bu hastalığın tedavisinde ilk adım, genellikle buna neden olan durumu tedavi etmektir. Felç gibi durumlarda, beynin etkilenen bölgesine kan akışını hızlı bir şekilde eski haline getirmek bazen kalıcı hasarı sınırlayabilir veya önleyebilir.
Beyin sarsıntısı, migren, nöbet veya bir tür enfeksiyon gibi geçici bir sorun nedeniyle bu hstalığın meydana geldiği durumlarda, afazi de genellikle geçicidir. Söz yitimi genellikle siz iyileştikçe iyileşir veya tamamen geçer ve beyniniz zamanla ve tedaviyle iyileşir.
Şiddetli felçlerde olduğu gibi uzun süreli veya kalıcı beyin hasarı olan kişiler için konuşma terapisi bazen kişinin dil becerilerine yardımcı olabilir. Bu terapi seçenekleri, bir kişinin başkalarını anlamasını geliştirmesine ve hastalığını nasıl telafi edeceğine de yardımcı olabilir. Konuşma terapisi aynı zamanda bakıcıları ve sevdiklerinizi de kapsayabilir, böylece onlar sizinle en iyi nasıl iletişim kuracaklarını ve size nasıl yardımcı olacaklarını bilirler.
Hangi ilaçlar veya tedaviler kullanılıyor?
Bu hastalığa neden olan durumlar için ilaçlar veya tedaviler çok çeşitli olabilir. Bu nedenle, sağlık uzmanınız size yardımcı olacak olası tedaviler hakkında en iyi bilgi kaynağıdır. Tedavi seçeneklerini ihtiyaçlarınıza ve koşullarınıza göre uyarlayabilirler. Ayrıca, bakımınızı etkileyebilecek temel sağlık koşullarını veya tercihlerini de dikkate alacaklardır.
Bu hastalığı nasıl önleyebilirim veya geliştirme riskimi nasıl azaltabilirim?
Bu hastalığın öngörülemeyen bir şekilde gerçekleşir, bu nedenle bunu önlemek mümkün değildir. Bununla birlikte, buna neden olan koşulları önlemeye çalışabilir veya bu koşulları geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz. Yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:
- Dengeli bir diyet yapın ve sağlıklı bir kiloyu koruyun. Başta felç olmak üzere dolaşım ve kalp sağlığınızla ilgili birçok durum beyninizin bölgelerine zarar vererek afaziye neden olabilir. İnme ve benzeri durumları önlemek, bu hastalığa oluşmasını önlemenin veya onu geliştirme riskinizi azaltmanın önemli bir yoludur.
- Enfeksiyonları göz ardı etmeyin . Göz ve kulak enfeksiyonları hızlı tedavi gerektirir. Bu enfeksiyonlar beyninize yayılırsa, ciddi hatta ölümcül olabilir ve bu hastalığa yol açabilecek beyin hasarına neden olabilirler.
- Güvenlik ekipmanı giyin. Kafa yaralanmaları, afaziye yol açan beyin hasarına neden olabilir. İster işte ister boş zamanınızda olun, güvenlik ekipmanı kullanmak afaziye yol açabilecek bir beyin hasarından kaçınmanıza yardımcı olabilir. Güvenlik donanımı örnekleri arasında kasklar ve emniyet kemerleri (veya diğer araç güvenlik kısıtlamaları) yer alır.
- Sağlık koşullarınızı yönetin. Kronik durumları yönetmek, beyin hasarına ve bu hastalığa neden olabilecek diğer durumların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu tür kronik durumların örnekleri arasında Tip 2 diyabet , yüksek tansiyon , epilepsi ve felce yol açabilecek kan pıhtılaşması riski oluşturan durumlar yer alır.
Bu hastalığa sahip olan birine yardım etmek için ne yapabilirim?
Bu hastalığa sahip bir yakını olan insanlar için birkaç ipucu var. Bu ipuçlarından bazıları, sevdiklerinizin hayatını kolaylaştırmaya ve bağlantı kurmalarına ve iletişim kurmalarına yardımcı olabilir. Diğerleri iyileşmelerini teşvik edebilir veya durumlarına nasıl uyum sağladıklarını iyileştirebilir. Yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Sabırlı ve anlayışlı olun: Sevilen birinin afazisi varsa, onlara iletişim kurmaları için zaman vererek onları güçlendirin. Kendilerini güvende ve teşvik edilmiş hissetmelerine yardımcı olun. Düzeltmeden hata yapmalarına izin verin ve sözlerini kesmeden veya bitirmeden konuşmayı bitirmeleri için onlara zaman tanıyın. İsterlerse onlara yardım edin ama önce kendi başlarına denemelerine izin verin.
- Bağlanmanın yollarını bulun: Afazi, iletişim kurma yeteneğini bozar ve bu da genellikle şiddetli izolasyon ve yalnızlık duygularına yol açar. Sevdiğiniz kişiyle onlar için daha kolay ve rahat iletişim kurarsanız büyük bir fark yaratabilirsiniz.
- İletişim kurmalarını kolaylaştırın: Konuşmaya başlamadan önce dikkatlerini çekin, göz teması kurun ve tüm dikkatinizi onlara verin ve mümkünse arka plandaki gürültüyü (televizyonu kapatmak gibi) azaltın. Yazma, çizme, el hareketleri veya tercih ederlerse akıllı cihazlarla iletişim kurmaları için alternatif yollar sunun ve eğer bu onlara yardımcı olur.
- Onlara saygı ve haysiyetle davranın: Söz yitimli insanlar, iletişim kurma mücadelelerinden utanabilir veya utanabilirler. Onlara saygılı ve saygın bir şekilde davranmak bu konuda yardımcı olabilir. Anlamakta zorlanıyorlarsa, anlaşılması daha kolay kelimeler veya cümleler kullanarak veya evet/hayır soruları kullanarak (eğer tercih ettikleri buysa) onlarla konuşabilirsiniz. Onlarla aşağılayıcı veya kırıcı ya da kırıcı olacak kadar yavaş konuşmaktan kaçınmalısınız. Sizden bunu yapmanızı istemedikçe daha yüksek sesle konuşmaktan da kaçınmalısınız.
Makalenin orijinaline buradan erişebilirsiniz.