Otizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Otizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Otizm tedavileriyle ilgili literatüre derinlemesine bakmaya başladığınızda, düzinelerce seçenek bulacaksınız. En iyi tedaviler hangileri diye sorabilirsiniz. Ama profesyonellerin de size tekrar tekrar söyleyeceği gibi, her çocuğun ihtiyaçları farklıdır.

Belki de en önemlisi, en iyi tedaviler bile, çocuğunuzun hayatında büyük bir fark yaratabilir veya yaratmayabilir. Ve birçok insan beceri kazanıyor ve çok başarılı oluyor olsa da, hiçbir tedavi Otizmi iyileştirmiyor. Otizmi olan bir kişi, tüm yaşamı boyunca otizmli olacaktır. Tıpkı uzun boylu bir insanın uzun olacağı veya kör bir insanın kör olacağı gibi.

Kelimenin tam anlamıyla, yüzlerce Otizm tedavisi mevcuttur ve çocuğunuz ya da aileniz için meşru, yararlı ya da uygun olabilecek araştırmalar vardır. Ancak, bazı denenmiş ve doğru seçenekler, olumlu bir yolda başlamanızı sağlayabilir.

 

Otizm Tedavileri

Eğer okul öncesi dönemde Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış bir çocuğunuz varsa, erken müdahale hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bunlar, desteklenen eğitim programları ve terapileri içeren ücretsiz, evde veya okul öncesi tabanlı programlardır. Çocuğunuz beş veya altı yaşından büyükse, okulunuz ve diğer kurumlar aracılığıyla benzer tedaviler yapılacaktır.

Çoğu zaman çocuğunuza, en azından belirli bir seviyede, aşağıdaki tedaviler ücretsiz verilebilir:

  • Konuşma Terapisi: Çocuğunuzda sözlü iletişim yoksa, bu terapide muhtemelen temel iletişim becerilerine odaklanılacaktır. Eğer sözlü iletişimi var ise, daha çok “pragmatik” (dili sosyal ortamda kullanma yeteneği) becerilerine odaklanılabilir.
  • ErgoterapiBu terapi; el yazısı ve duyu bütünlemeden oyun terapisine, ve mevcut zamanın miktarına bağlı olarak, oyun ve sosyal beceri terapisine kadar değişebilir.
  • Fiziksel Terapi: İdeal olarak bir fizyoterapist; spor salonu veya teneffüs gibi sosyal bir ortamda, kaba motor becerileri üzerinde çalışılacaktır.
  • Sosyal Beceri Terapisi: Genellikle bir konuşma veya Ergoterapist tarafından sunulan sosyal beceri terapisi, Otizmli çocuklara (genellikle grup halinde) paylaşarak, işbirliği yaparak, sıraya girerek, sorular sorarak ve yanıtlayarak nasıl uygun bir şekilde etkileşime gireceklerini öğretir.

Ayrıca, çocuğunuz bireysel olarak veya bir “Otizm sınıfı” bağlamında, Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) alabilir.

Çocuğunuza bu hizmetler sunulmuyorsa, nedenini sormak size kalmıştır.

 

Özel Terapiler

Otizmi olan bir çocuk için temel bir tedavi programı oluşturduğunuzda, muhtemelen daha derine inmek isteyeceksiniz. Bunun nedeni, okulların ve erken müdahale programlarının çok net hizmet sunmaları gerektiğinden, EN İYİ hizmetleri sunma zorunluluğunun bulunmamasıdır. Bir ebeveyn olarak, en iyi hizmetlerin ne olduğunu ve bunları çocuğunuza nasıl sağlayacağınızı bulmak size kalmıştır.

Otizm tedavisinin birçok biçimi vardır, ancak çoğu tedavi Otizmin temel zorluklarına odaklanan dört kategoriden birine girer. Bununla birlikte, bunların içinde birçok alt kategori ve seçenek vardır. Kategoriler şunları içerir:

  • Davranış Terapileri
  • Gelişimsel ve Oyun Temelli Tedaviler
  • Tıbbi Tedaviler
  • Alternatif Tedaviler

Davranışçı Terapiler: Davranışçı terapi (genellikle UDA), Otizm için özel olarak geliştirilen en eski ve en çok araştırılmış tedavidir. UDA, günlük rutinler gibi belirli becerilerin ve davranışların öğretilmesine odaklanan, çok yoğun bir ödül tabanlı eğitim sistemidir. Otizme özgü herhangi bir terapi, okulunuz tarafından önerilmişse veya sigortanız tarafından karşılanıyorsa, bu terapi tekniği muhtemelen bir tanesi olacaktır.

Gelişimsel Terapiler: Floortime, SCERTS ve etkileşim gelişimi programının hepsi gelişimsel tedavi olarak kabul edilir. Bu, duygusal, sosyal ve entelektüel becerileri arttırmak için çocuğun kendi çıkarlarının, güçlü yönlerinin ve gelişim seviyesinin kullanılması anlamına gelir. Gelişimsel terapiler genellikle ayakkabı bağlama, diş fırçalama vb. özel becerileri öğretmek için kullanılan davranışsal terapilerle karşılaştırılır. Oyun terapisi ve eğlence terapisi genellikle gelişimsel terapilerle gruplanır.

Tıbbi Tedaviler: Otizm için birçok tıbbi tedavi, farmasötiklerin veya besin takviyelerinin kullanılmasını içerir. Bu ilaçların hiçbiri otizmi tedavi edemez, ancak çoğu semptomları hafifletebilir. Örneğin, Risperdal davranışları iyileştirebilir, Zoloft veya diğer antidepresanlar kaygıları hafifletebilir. Bu ilaçlar genellikle doktorlar tarafından reçete edilir ve sigorta tarafından karşılanır.

Alternatif Tedaviler: Otizmin sebepleri ve potansiyel tedavileri belirsizlikle örtülmüş olduğundan, birçok alternatif tedavi söz konusudur. Çoğu, bilimsel araştırmacılara göre ya var olmayan ya da otizmle nedensel bir ilişkisi olmayan sorunları hafifletmeyi amaçlamaktadır. Bunlar şelasyon (ağır metallerin vücuttan kimyasal olarak çıkarılması), hiperbarik oksijen odalarında işlem ve ağartıcı lavmanların kullanımını içerir. Bu tedaviler riskli, son derece tartışmalı ve birçok durumda çok pahalı olabilmektedir.

Bu tedavilere ek olarak, bazı aileler otizmli çocuklarına sanat terapileri, hayvan terapileri (binicilik, köpeklerle vakit geçirme, yunuslarla yüzme vb.), Kraniosakral masaj, homeopati ve daha fazlasını sunmayı seçmektedir. Bunlardan çok azı otizmle ilgisi bakımından araştırılmıştır, ancak birçok aile bu tedavilerin çocukları için olumlu bir fark yarattığına inanmaktadır.

 

Gençleri ve Yetişkinleri Otizmle Tedavi Etmek

Yaygın bilgi, otizmin küçük bir çocuğun bozukluğu olduğunu ve sadece küçük çocukların otizm için başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini öne sürerken, gerçek oldukça farklıdır. İnsanlar otizmden “büyümez” ve son yıllarda, birçok yetişkin ve gence, yüksek işleyen otizm teşhisi konmuştur. Yetişkinler ve gençler otizm tedavisi alabilir ve birçoğu oldukça iyi durumdadır.

 

Kaynak

Bu makale Lisa Ro Judy tarafından yazılmıştır.