Otizmli Çocuklara Öğretmek İçin 10 İpucu

Otizmli Çocuklara Öğretmek İçin 10 İpucu

Otizmli çocuklara öğretmek için size verdiğimiz 10 ipucunu kullanabilirsiniz. Unutmayın ki tüm çocukların benzersiz öğrenme ihtiyaçları vardır, ancak Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip çocuklar biraz daha fazla rehberlik ve desteğe ihtiyaç duyar. İster ebeveyn ister öğretmen olun, otizmli bir çocuğun neye ihtiyacı olduğunu ve daha iyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabileceğinizi anlamanız çok önemlidir.

 

Otizmli Çocuklara Öğretmek İçin 10 İpucu

1. Yapılandırılmış Bir Ortam Yaratın

Otizmi olan çocuklar, net yapılara sahip bir rutinleri olduğunda ve öngörülen programlarından minimum sapmalara sahip olduklarında kendilerini daha rahat hissederler. Öğrenim ortamının ve ders planlarının, öğrencilere ve eğitimcilere ne yapılması gerektiğini, ne kadar süreyle veya ne kadar yapılması gerektiğini, ne zaman yapılması gerektiğini, ne zaman tamamlandığını ve sonrasında ne olacağını söyleyecek şekilde yapılandırıldığından emin olun.

 

2. İletişimi Daha Kolay Hale Getirin

OSB’li çocuklara eğitim veren eğitimciler tarafından birçok iletişim tekniği kullanılır. Örneğin, bazı öğrenme merkezleri düşük konuşma becerisine sahip otistik çocuklar için işaret dili kullanır. Kolaylaştırılmış iletişim başka bir tekniktir bu, çocuğun elini veya kolunu nerede tuttuğunuzu daha iyi öğrenmelerine yardımcı olabilir ve taşınabilir iletişim cihazlarında uygun tuşa basmalarını teşvik edebilir.

 

3. Görsel Yardımlar Kullanın

Görseller, özellikle otizmli çocuklar için, küçük çocuklara öğretmenin önemli bir yönüdür. Çizimler, fotoğraflar veya resim kartları, kartları ve çıkartmaları çeşitli günlük aktivitelere dahil edilebilmek, çevrimiçi eğitimler ve videolar gibi diğer araçlar, bilgileri OSB’li bir çocuğun daha kolay anlayabileceği görsel bir şekilde sunar.

 

4. Sosyal Etkileşimleri Teşvik Edin

OSB’li çocukların hem evde hem de okulda sosyal etkileşim için gerekli bilgi ve becerileri geliştirmelerine yardımcı olmanız gerekir. Otizmi olan bir çocuk akranları, ebeveynleri ve öğretmenleriyle etkileşime girmekle ilgilenmeyebilir, ancak onlara sosyal becerileri öğretmeye devam etmek önemlidir.

Sınıflar mükemmel ortamı sağlar ve çocuk eğitmenleri, çocukları iletişim becerilerini uygulamaya teşvik eden bir ortam oluşturmalıdır. Çocukların yüz ifadelerini tanımalarına ve yorumlamayı öğrenmelerine yardımcı olmak için Aşamalar Öğrenme Duygu Kartlarını kullanmayı deneyebilirsiniz.

 

5. Aktiviteleri Çok Yapılandırılmış Yapın 

Çeşitli aktiviteler içinde yapılandırmalar yapmak OSB’li çocukların daha iyi öğrenmelerine yardımcı olmak için etkili olabilir. Çocuğa her bir görev veya aktivite için ders planları ve günlük programlarla aynı şekilde bilgi sağlamak için görseller kullanın. Örneğin, bir zamanlayıcı onlara her aktivitenin ne kadar süreceğini söyleyebilir. Çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için akran etkileşimi fırsatlarını da dahil edin.

 

6. Doğrudan Dili Kullanın 

OSB’li genç öğrenciler soyut kavramları veya mecazi dili anlamayabilir ve çoğu şeyi kelimenin tam anlamıyla alma eğilimindedirler. Yüz ifadeleri ve jestler gibi sözlü olmayan ipuçları onlara hiç mantıklı gelmeyebilir. Otizmi olmayan çocuklara öğretmeye alışkınsanız, söylemek istedikleriniz için doğru ifadelere alışmanız biraz zaman alabilir. Olabildiğince doğrudan çalışın.

 

7. Onlara Fazladan Zaman Ayırın

Doğrudan bir dil kullandığınızda bile, OSB’li bir çocuk hemen yanıt veremeyebilir veya tepki veremeyebilir. Söylediklerinizi özümsemeleri ve kendi hızlarında işlemeleri için onlara fazladan zaman verin. Otizmli çocuklara öğretirken sabır çok önemlidir. Çocuğu acele etmeye çalışırsanız veya talimatlarınızı, ifadelerinizi veya sorularınızı yeniden ifade etmeye çalışırsanız, onları yalnızca yeniden işlemeye başladıkça daha da yavaşlatırsınız.

 

8. Duyusal Sorunların Farkında Olun

Otizmli çocuklar ya aşırı duyarlıdır ya da duyusal uyaranlara karşı yetersiz duyarlıdır. Örneğin, parfümler ve diğer kokulardan, belirli ışıklardan ve hatta elektrikli cihazların vızıltısından ve diğer alanlardan gelen yankılardan rahatsız olabilirler.

Bu aşırı tepkilere ve öğrenmeye yol açar, bu nedenle potansiyel tetikleyicilerin farkında olun ve onlardan mümkün olduğunca kaçının. Çocuklara, stresi azaltmalarına ve kendilerine iletilen bilgileri işlemelerine yardımcı olacak duyusal araçlar sağlayın.

 

9. Potansiyel Stresi Ortadan Kaldırın 

Otizmli çocuklar rutinlerinde meydana gelen değişikliklere ve aksamalara iyi tepki vermezler, bu nedenle kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olmak için geçiş uyarıları, görsel programlar ve açık talimatlar kullanın. Unutmayın, olumlu pekiştirme, kaygı ve davranış sorunlarına neden olması muhtemel olan tehdit veya cezalardan çok daha etkilidir. Kendilerini güvende ve rahat hissettikleri olumlu bir öğrenme ortamı oluşturmaya odaklanın.

 

10. Talimatları Basit Tutun 

Karmaşık talimat dizilerini herhangi bir öğrenci için takip etmesi zor olabilir özellikle de OSB’li çocuklar için oldukça zor olacaktır. Birçoğu sözlü dili işlemekte zorlanır, bu nedenle talimatları adım adım parçalarsınız ve her seferinde bir veya ikiden fazla vermekten kaçınırsınız. Kısa cümleler ve basit ama açık bir dil kullandığınızdan emin olun, çocuğa her adımı işlemesi ve yanıt vermesi için yeterli zaman verin.

Rehberliğe ihtiyacınız varsa bir doktora veya terapiste danışın, otizmli çocuklara öğretmek için yeni teknikler araştırın ve her çocuk için ne kadar etkili olduklarını ölçmek için birkaç farklı yöntem deneyin. En önemlisi sabrınızı kaybetmeyin. Biraz pratik ve çabayla, onlar için en iyi olanı bulacaksınız!

 

Kaynakça

Bu makale Dana Jandhyala tarafından hazırlanmıştır. Orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.