Parkinson Hastalığında Lee Silverman Ses Terapisi (LSVT)

Parkinson Hastalığında Lee Silverman Ses Terapisi (LSVT)

Lee Silverman Ses Terapisi, Parkinson hastalığı olan insanlar için yoğun bir ses egzersizleri programıdır. Bu teknik, Parkinson hastalarının önemli sorunları olduğu çeşitli alanları hedeflemektedir: ses yüksekliği ve konuşmanın netliği.

İlk araştırmayı ailesinin finanse ettiği ve Arizona olan Bayan Lee Silverman için adlandırılan bu  terapi tekniği ilk olarak 1980’lerde geliştirilmiştir ve o zamandan beri sürekli olarak geliştirilmeye devam etmektedir. Araştırmalar, terapinin Parkinson hastalığı olan kişilerin, hepsine olmasa da, çoğuna yardımcı olduğunu ve bu kişilerin ses kalitelerini geliştirdiği ve daha iyi iletişim kurmaların yardımcı olduğu bilinmektedir..

İşte Lee Silverman Ses Terapisi’nin (LSVT ve LSVT LOUD olarak da bilinir) içeriği.

Yoğun Ses Terapisi

Parkinson hastalığı olan bireylerin yaklaşık %90’ı konuşma güçlüğü çekmektedir. Çoğunlukla yakın aile üyeleri tarafından bile duyulmayacak kadar sessiz konuşurlar ya da anlaşılacak kadar akıcı konuşamazlar.

LSVT bu sorunları gidermek adına tasarlanmıştır. Program oldukça yoğundur: genellikle bir ay boyunca haftada dört eğitim seansı, toplam 16 seans (ve 16 saat) terapi içermektedir.

Araştırmaların, kısa, yoğun ve zaman alıcı terapinin, çizilen programlardan daha iyi sonuçlandığını gösterdiği için terapi yöntemi böyle şekillenmiştir.

Fikir şu ki, kısa bir sürede ve sürekli olarak terapi alan Parkinson hastaları, konuşmalarının çok sessiz veya anlaşılmadığını anladıklarında, tutarlı bir şekilde daha yüksek ve daha net konuşmaya çalışırlar.

Bu oturumlar sırasında katılımcılar, kendi konuşma kalitelerini dinleyerek, gerektiğinde kendilerini düzeltmeyi öğrenirler. Bu sayede artan öz-farkındalık,ses yüksekliği ve anlaşırlık, kişinin konuşmasının tüm yönlerini iyileştiriyor gibi görünmektedir.

Terapi Sonuçları

Parkinson hastalığı olan herkes Lee Silverman Ses Terapisi programına katılabilse de, terapi, hastalığın erken veya orta aşamalarında olanlar için daha etkili gibi görünmektedir. Yöntem, kaybolan konuşmayı yeniden sağlamaya çalışmaktadır.

Araştırmalar, LSVT terapisinin Parkinson hastalığı olanlar için faydalı olduğunu gösterse de, LSVT’nin uzun vadeli etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Son Olarak

Lee Silverman Ses Terapisinin, Parkinson hastalığı olan birçok kişiye, özellikle de koşulları çok ilerlememiş olanlara yardımcı olduğu görünmektedir. Bununla birlikte, terapi oldukça yoğundur ve bir ay boyunca önemli bir zamanı kaplar.

Aileniz sizi duymakta ve / veya söylediklerinizi anlamakta zorluk çekiyorsa, bu ses terapisinden faydalanıp faydalanamayacağınız konusunda doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.

Kaynakça: https://www.verywellhealth.com/lee-silverman-voice-treatment-2612062