Yutma Güçlüğü Nedenleri ve Tedavisi

Yutma Güçlüğü Nedenleri ve Tedavisi

İnsanlar konuşma terapisi hakkında düşündüklerinde, konuşma, fonasyon, artikülasyon, hatta biliş ve ses ile ilgili olduğunu düşünebilirler. Peki yutmaya ne dersiniz? Dil ve konuşma terapistleri olarak, sadece yutkunma konusuna değinmiyoruz, aynı zamanda yutma terapisine ve ortama bağlı olarak, aslında her gün yaptığımız işin büyük bir odak noktasıyla ilgileniyoruz.

Hiç yiyecek veya içeceğin yanlış boruya gittiğini hissettin mi? Aslında olabilir ve buna aspirasyon denir. Borulardan biri midenize giden yemek borusudur ve diğeri akciğerlerinize giden trakeadır. Aspirasyon, yiyecek, içecek, salgı veya herhangi bir yabancı maddenin akciğerler için trakeayagirmesidir.

Bunun olup olmadığını nasıl anlarsınız? Belirti ve semptomlar, yemek yerken ve içerken öksürme, boğaz temizleme, ıslak / kısık ses, boğulma vb. olabilir. Bir dil ve konuşma terapisti, tipik olarak bir kişininaspire edip etmediğini ve / veya yutma güçlüğü çekip çekmediğini belirleyebilir. Konuşma terapisti, bireysel yutma kaslarını hedef almak için bir tedavi planı ve terapötik egzersizler ile ilerleyecektir.

Kişiden ayrıca yemek yerken ve içerken boğazınızın röntgenini çekmek için olan Modifiye Baryum Yutma çalışmasına katılması istenebilir. Plan, bir kişinin diyetinin geçici veya kalıcı olarak değiştirilmesini ve güvenli yutma stratejilerinin öğrenilmesini içerebilir.

Kişinin diyetinde değişiklik, etleri doğramayı, tüm yiyecekleri küçük parçalara ayırmayı, yiyecekleri püre veya puding kıvamında karıştırmayı, sıvıları yoğunlaştırmayı vb. içerebilir.

Yutma güçlüğü gösterebilecek kişiler arasında: inme, parkinson hastalığı, alzheimer hastalığı, demans, travmatik beyin hasarı, amiyotrofiklateral skleroz (ALS), omurilik yaralanması, multipl skleroz, kas distrofisi, serebralpalsi, ağız/ boğaz / yemek borusukanserleri, baş veya boyunda hasar vb. olabilir.

Yutma Güçlüğü Neden Oluyor?

Tipik olarak yutkunma kasları bir tür hasara uğramıştır, zayıftır veya tam kapasite ile çalışamaz. Bu nedenle diyet değişikliği, güvenli yutma stratejileri ve terapötik egzersizler, hepimizin sevdiği Güney lezzetlerini güvenle tüketebilmeniz için önemlidir.

Siz veya tanıdığınız biri yutma güçlüğü çekiyorsanız, doktorunuzu bilgilendirmeli ve daha ileri değerlendirme ve / veya tedavi için bir dil ve konuşma terapistiniziyaret etmelisiniz.

VitalStim® Terapisi, geleneksel yutma bozuklukları teknikleri ile Nöromasküler Elektrik Uyarımını birleştiren FDA onaylı bir terapi yaklaşımıdır. Bu uygulamalı yeterlilik eğitimi, yutma mekanizmasının fizyolojisi ve kinesyolojisi ile patolojik yutma mekanizmaları ve süreçleriyle ilgili konuları kapsamaktadır. VitalStim Terapisi’nin hem Pediatrik Yutma Bozuklukları hem de Yetişkin Yutma Bozuklukları Sertifika Programı bulunmaktadır.

 

Kaynakça