Ebeveynler İçin Floortıme’ın 5 Adımı

Ebeveynler İçin Floortıme’ın 5 Adımı

1. Gözlem

Etkili bir gözlem için çocuğu hem dinlemek, hem de izlemek vazgeçilmezdir. Yüz ifadeleri, ses tonu, jestler, vücut pozisyonu ve sözcükler (veya sözcüksüzlük) durumlarının hepsi çocuğa nasıl yaklaşacağınız konusunda belirleyici olacaktır;

  • Çocuğun davranışları rahat ya da dışa dönük mü?
  • Çocuk içe kapanık veya iletişime kapalı mı?
  • Heyecanlandığında babıldıyor mu?
  • Azimli mi?

2. Yaklaşım

Çocuğun ruh hali ve tarzı belirlendiğinde, çocuğa uygun sözcük ve jestlerle yaklaşabilirsiniz. Çocuğun duygusal tonunu anlayarak iletişim çemberini açabilirsiniz, sonra çocuk o an ne ile ilgileniyorsa onun üzerine bir şeyler kurarak ilerleyebilirsiniz.

3. Çocuğun Yönergelerini Takip Etme

İlk yaklaşımdan sonra, çocuğun yönergelerini takip etmek basitçe çocuğun oyun partnerleri olarak onu desteklemek ve çocuğun tonu, doğrudan hareketi/aktiviteyi ve kişisel sahneler (Oynanılan oyunun içeriği) yaratmasına izin vermek anlamına gelir. Bunlar çocuğun öz-güvenini güçlendirir, iddalı olma becerisi kazandırır ve “Ben dünyada bir etki yaratabilirim” hissiyatı kazanmasını sağlar. Siz çocuğun oyununu destekledikçe, çocuk sıcak iletişim, bağlanmışlık ve anlaşılma tecrübesini yaşayacaktır.

4. Oyunu Uzatma ve Genişletme

Çocuğun yönergelerini takip ettiğinizde, oyun temalarını genişletmek ve uzatmak; çocuğun oyununu işgal etmeden oyun hakkında destekleyici yorum yapmak anlamına gelmektedir. Bu durum, çocuğun kendi düşüncelerini ifade etmesine ve sahnenin yönü ile sınırlarını belirleyebilme yetisi kazanmasına yardım eder. Sonrasında yaratıcı düşünceyi uyaracak sorular sormak, çocuğun duygularını anlamasını sağlarken oyunun da devam etmesine yardımcı olur. Örneğin, Çocuk arabayı çarpacakken çocuğa “Bu araba neden kaza yapıyor?” diye sorduğunuzda aldığınız cevap empati içerebilir. Böylece konuyu devam ettirebilirsiniz. Mesela; “Arabaların çok enerjisi varmış ve çok hızlı mı gidiyorlarmış?” ya da “Arabalar bir yere yetişmeye mi çalışıyorlarmış?”

5. Çocuğun İletişim Çemberini Kapatması

Siz çocuğa yaklaştığınızda iletişim çemberini açarsınız, çocuk sizin yaptığınız yorumlar ve jestler üzerine kendi yorum ve jestlerini yaptığında çemberi kapatırsınız. Bir çember diğer bir çemberin içine girer ve siz çocuk ile başarılı bir etkileşime girdiğinizde hızlı bir başarıyla birçok çember çabucak açılabilir veya kapanabilir. Karşılıklı düşünce ve jestleri üst üste inşa ettiğinizde, çocuk çift yönlü iletişimin önemini ve değerini anlayacaktır.

KAYNAKÇA: http://www.autism-help.org/intervention-floor-time-dir2.htm