Çocuğunuzun Dil Gelişimini Desteklemek İçin 9 Öneri

Çocuğunuzun Dil Gelişimini Desteklemek İçin 9 Öneri

Ebeveynler, çocuğun dil gelişiminde kritik bir rol oynar. Araştırmalar, erken çocukluk döneminde çok fazla okuma ve konuşma ile girdi sağlanan çocukların, yeterli girdi almayanlardan daha fazla kelime hazinesi ve daha iyi dilbilgisi olduğunu göstermiştir. İşte bebeğinizin dil gelişimini desteklemenin bazı basit yolları.

Konuşun, bebeğinize sürekli günü ve yaptığınız eylemleri anlatın. Örneğin, “Şimdi banyo yapacağız. Su da sıcacık; bittikten sonra giyinip dışarı çıkacağız.” şeklinde bebeğinize yapılan eylemler hakkında bilgi verebilirsiniz.

Okuyun, ilk sözcüklerin görüldüğü dönem bebeğinize bir şeyler okumaya başlamak için en etkili dönemdir. Araştırmalar, çocuğun ileride okuma becerisinin ebeveynin çocuklarıyla okumaya ayırdığı zamana bağlı olduğunu gösteriyor. Önce basit kitaplarla başlayıp sonra resimli hikaye kitaplarına geçebilirsiniz. Kütüphanede ve kitapla geçen zamanlar çocuğun kitap sevgisinin artmasına katkıda bulunur.

Müzik Dinleyin, küçük çocuklar müziği ve hareketi severler. Şarkıları dinlerken bazı yerleri canlandırın; çünkü şarkı dinlerken etraflarındaki dünyayı ve dilin ritmini öğrenirler.

Hikaye Anlatın, Karakterler bulunduran, macera konulu ve mutlu bir son ile biten hikayeler oluşturun. Hikayelerin çocuğunuza uygun olduğundan ve çok korkutucu olmadığından emin olun.

Çocuğunuzun Liderliğini Takip Edin, çocuğunuz kitaptaki belirli bir resimle ilgileniyorsa, bu resim hakkında konuşmaya devam edin. Bir kayık ilgisini çekiyorsa, daha fazla kayık gösterin ve onlar hakkında da konuşun. Konuşulan konuyu ona tekrar edin, soru sorun ve onunla etkileşime girin. Çocuğunuzu bir kayıt cihazına kaydetmeyi ve dinlemeyi de deneyebilirsiniz.

Çocuğunuzun Konuşma Şeklini Olumsuz Eleştirmeyin, bunun yerine, doğru telaffuz veya kelime kullanımı ile ifadelerini ona tekrarlayın. Çocuğunuza çabaları için destek verin.

Televizyonu ve Bilgisayarları Az Miktarda Kullanın, Amerikan Pediatri Akademisi, 2 yaşından küçük çocukların hiç televizyon izlememelerini ve 2 yaş ve üstü çocukların kaliteli programları günde 2 saatten fazla izlememelerini önermektedir. Bazı eğitim programları çocuklar için faydalı olsa da bazı TV şovları çocuğun dil gelişimine katkı sağlamamaktadır. Bilgisayar oyunları ise etkileşim sağlıyor, ancak çocuğun duygu ve düşüncelerine, dil gelişimine yeterli cevap veremiyorlar.

Kulak Enfeksiyonlarını Göz Ardı Etmeyin, çocuklar kulak iltihabı geçirmeye yatkındırlar ve bu da işitme kaybı ve dolayısıyla dil gecikmeleri riskine yol açabilir. Çocuk doktorunuz enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik verdiyse, çocuğunuzun her gün doğru dozu aldığından ve belirtilen süre boyunca kullandığından emin olun. Çocuğunuz ilaçları tamamladığında enfeksiyonun temizlendiğinden emin olmak için çocuk doktorunuzla bir kez daha görüşün.

Görsel Geziler Düzenleyin, hayvanat bahçesine, akvaryuma veya çocuk müzesine yapılacak bir gezi çocuğunuz için yepyeni bir dünya açacaktır. Ek olarak, yaşadığı tüm büyüleyici canlıların isimlerini ve eğlenceli aktivitelerini öğrenmek isteyecektir.

Kaynakça:https://www.parents.com/baby/development/talking/9-ways-to-help-your-childs-language-development/