Rutinler Neden Önemlidir?

Rutinler Neden Önemlidir?

Ebeveynler ve çocuk bakımı veren kişiler için dikkate alınması gereken en önemli kavramlardan biri çocuğun günlük rutinleridir. İyi düşünülmüş bir rutin, uygun şekilde planlanması ve uygulanması halinde sakin ve çocuk merkezli bir öğrenme ortamına temel olabilir. Çocuklar, gün içinde neyle karşılaşacaklarını ve neler olacağını bilmek isterler. Eğer belirlenmiş rutin tutarlı ve öngörülebilir ise, bakımını sağladığınız çocuklar günlük programdaki olaylarla ilgili zamanı anlamaya başlayacaklardır. Belki sabah atıştırmalıkları her zaman hikâye okuma rutininden sonra gelebilir veya Johnny’nin babası her zaman dışarıda oynadıktan sonra eve gelebilir. Bir bakıcı tutarlı bir rutin oluşturduğunda bu, çocuklarda güven duygusu yaratır ve çocuklar gün boyunca kontrol hissine sahip olurlar.
 

Öte yandan, günlük rutin bilinmeyenler ve kesintilerle doluysa, bu karışık ortam muhtemelen küçük çocuklarda endişe ile sonuçlanacaktır. Örgütlenme ile ilgili duygularını henüz karşı tarafa iletemeyen çocuklar, ebeveyne, bakıcıya ve ortamdaki diğer çocuklara karşı yıkıcı davranışlar gösterebilir.

 

Evde Rutinler
Ebeveynler ve bakıcılar evde çocuk bakımında olan klasik veya değişik rutinleri oluşturmak için birlikte çalışabilirler. Hepimiz yoğun hayatlar yaşıyoruz, bu yüzden hafta sonlarımız ve akşamlarımız daha spontane olabilir. Ebeveynler, en azından yemek ve yatak saatlerini ya da kısa uyku zamanlarını normal bir rutine yakın tuttukları takdirde küçük çocuklarıyla daha az tartıştıklarını göreceklerdir. Normal rutininizdeki değişiklikler hakkında da birlikte iletişim kurmayı unutmayın. Bunun farkında olan bakıcılar, çocukların bireysel ihtiyaçlarına daha duyarlı olabilirler.

Evde Rutinlerin Nasıl Korunacağına İlişkin Örnekler
Ebeveynler, okul öncesi sınıflarda bulunanlara benzer şekilde, evde çocukları için basit bir olay akış şeması oluşturabilirler. Bu, buzdolabına asılabilir ve gün geçtikçe çocuk, sonraki rutinin ne olacağını buzdolabına asılan şemada işaretleyebilir ve takip edebilir. Pratiğin sonunda da çocuklar her bir olay için artık işaretleme kullanmayacaklar ve sonrasında gelen rutinleri öğreneceklerdir. Bu çizim içeren pratikler aynı zamanda çocukları günlük rutinde değişiklik yapmaya hazırlarken de işe yarar. Ebeveynler ve bakıcılar, rutinin bugün nasıl farklı olacağını basit bir açıklama ile anlatabilirler ve çocuğun rutinden rutine nasıl geçeceğini görmesine yardımcı olmak için gerekirse fotoğrafları yeniden düzenleyebilirler.

Bebeklerde Rutin
Bebeklerin ve küçük çocukların bakıcıları, çocuğun ihtiyaçlarını duyarlı, besleyici bir şekilde karşılamayı kendi rutinleri olarak görürler. Tüm bebeklerin aynı anda beslenmesini veya uyumasını bekleyemeyiz ancak verdiğiniz yanıtlar ve bebeğin gereksinimlerini karşılamak için tasarladığınız ortam, rutin olarak görülebilir.

Günlük Rutininizi Ayarlarken Dikkate Almanız Gereken Temel Noktalar

 

  • Rutinleri oluştururken çocukların yaşlarını ve bulunduğu gelişim evrelerini göz önünde bulundurun.
  • Tutarlılık, güven oluşturmak, davranışları ve kaygıyı azaltmak için önemli faktördür.
  • Ebeveynler ve bakıcılar tutarlı ve tahmin edilebilir bir rutin geliştirmek için birlikte çalışabilirler.
  • Rutinde bir değişiklik olması gerekiyorsa, çocuğu önceden buna hazırlamaya çalışın.
  • Yerleşik bir rutin, aksamayı en az şekilde tutar ve gerektiğinde esnek olmanızı sağlar.

 

Kaynakça
https://learningchildblog.com/2016/07/05/routines-matter/