Dil ve Konuşma Terapisi Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilir?

Dil ve Konuşma Terapisi Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilir?

Bir çocuk ilk kez dil ve konuşma terapisine yönlendirildiği zaman yaygın sorulardan biri, “Çocuğum dil ve konuşma terapisine ne kadar süre ihtiyaç duyacak?” oluyor. Bu zorlu sorunun cevabı, çocuğun dil ve konuşma terapisi için tam bir zaman çizelgesini belirlemenin bilimsel bir yolunun olmamasıdır. Bununla birlikte dil ve konuşma terapisinin, muhtemelen terapi konusunda daha fazla ilerlemeyi kolaylaştırabilecek birkaç bileşeni vardır.

Bu bileşenler bir çocuğun dil ve konuşma terapisine ne kadar süre ihtiyaç duyacağını belirlemeye yardımcı olacaktır:

Erken teşhis, müdahalede başarı için anahtar bir bileşendir. Konuşma ve dil bozuklukları, çocuğun mümkün olduğunca erken teşhis ve tedavi ile dil ve konuşma terapisine ne zaman yapılacağı daha iyi bir prognoz olduğu kabul edilmektedir. Gelişimsel kilometre taşları, dil ve konuşma müdahalesine ihtiyaç duyan çocukları belirlemede yardımcı olabilir.

Herhangi bir dil ve konuşma bozukluğu ile ortaya çıkabilecek bir şiddet spektrumu vardır. Genellikle daha şiddetli bir dil ve konuşma bozukluğu tedavisi daha yoğun olabilir ve daha uzun bir tedavi süresi gerektirebilir. Standart bir testte çocuğunuzun puanının yüzdelik derecesine bakmak, çocuğunuzun becerilerinin tipik populasyona göre nerede olduğunu belirlemede yardımcı olur.

Bir terapi planının ilerleme hızını etkileyebilecek çeşitli bileşenler vardır. Tutarlı ve sık tedavi almak çocuğun ilerlemesini olumlu yönde etkileyebilir. Çocuk bir beceri üzerinde çalışmaya ne kadar çok zaman harcarsa, o beceri o kadar hızlı gelişir. Ayrıca, çocuğunuzun terapisti tarafından verilen ev ödevlerini veya etkinliklerini tamamlamak, çocuğun hedeflenen becerilerinin diğer ortamlara taşınmasını kolaylaştıracaktır.

Son olarak, her çocuğun dil ve konuşma terapisine ihtiyaç duyduğu alanlar farklı olabilir. Bu nedenle, her çocuk için hazırlanan terapi yaklaşımı kendisine özgü olacaktır. Bir çocuğun aldığı teşhis sonuçta hangi becerilerin hedefleneceğini ve kaç hedef alan olacağını etkileyecektir. Eşzamanlı konular da çocuk için belirlenen terapötik yaklaşımları etkileyebilir, bu da terapi yoluyla hedeflenecek ek hedef alanlarına yol açabilir. Çoklu tanıların varlığı mutlaka yavaş ilerleme anlamına gelmez, ancak terapi sonlandırılmadan önce ulaşılması gereken daha fazla hedef olabileceği gerçeğiyle ilişkilendirilebilir.

Bu liste hiçbir şekilde dil ve konuşma terapisinde daha hızlı ilerlemeyi kolaylaştırabilecek bileşenlerin tümünü kapsamaz. Genel olarak, çocuğun, ailenin ve klinisyenin çocuğun dil ve konuşma ihtiyaçlarını hedef alan bir ekip olması önemlidir. Daha sonra bir ekip olarak, çeşitli ortamlarda ve iletişim durumlarında hedeflere olumlu bir şekilde ulaşılabilir.

Dil ve konuşma terapisi, alıcı dil, yani size konuşulan kelimeleri anlamanıza ve ifade edici dil, yani kendinizi ifade etmek için kullandığınız kelimelere odaklanır. Dil ve konuşma terapisi ayrıca artikülasyon, ses perdesi, akıcılık ve ses şiddeti gibi ses üretme mekaniğini de ele alır.

Çocuklar genellikle dil ve konuşma terapisine, gelişim aşamalarında bir gecikme yaşadıklarında ihtiyaç duyarlar.

Bazı çocuklar sadece dil konusunda yardıma ihtiyaç duyarken, bazıları ise konuşmanın üretimi açısından ihtiyaç duyarlar. Bazı çocukların ise konuşma, dil ve yutma gibi birden fazla yönden yardıma ihtiyaçları vardır.

Yetişkinler travmatik bir kaza veya ameliyat sonrası oluşan felç ve beyin hasarına bağlı olarak meydana gelen ve dili kullanma yeteneklerini veya yutma yeteneklerini değiştiren durumlar yaşadıklarında terapiye ihtiyaç duyarlar.

 

Dil ve Konuşma Terapistleri Ne Yapar

Çocuğunuzun terapisinden sorumlu profesyonele Dil ve Konuşma Terapisti (DKT) denir. Bu uzmanlar için daha eski veya daha az resmi terimler konuşma terapistleri veya konuşma öğretmenleridir.

Dil ve konuşma terapisti, çocuğunuzun ihtiyaçlarını ve hangi yaklaşımların onun için en iyi şekilde çalışacağını belirlemek için testler yapabilir. Ayrıca, çocuğunuzun zayıflık alanlarını güçlendirmek adına eğlenceli aktiviteler bulmak için çalışacaktır.

Motor çalışmalar, ıslık çalmak gibi dili ve dudak kaslarını güçlendiren egzersizleri içerebilir. Dil çalışmalarında ise, kelime öğrenme, anlama veya konuşmayı teşvik etmek için oyunlar oynanabilir.

 

Çocuklar için Konuşma Terapisi Türleri

Çocukların ihtiyaç duyduğu yaygın konuşma terapisi hizmetleri şunları içerir:

  • Gecikmiş konuşması olan çocuklar için terapi
  • Belirli seslerin ve hecelerin üretilmesindeki zorluk yaşayan Apraksili çocuklar için dil ve konuşma terapisi
  • Kekemeliği olanlar için terapi
  • Beyin hasarı sonucu dili ifade etmede ve anlamada zorluk yaşayan afazili bireyler için dil ve konuşma terapisi
  • Yutma güçlüğü çeken bireyler için terapi

 

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planının Bir Parçası Olarak Dil ve Konuşma Terapisi

Bir dil ve konuşma terapisti, hem çocuğunuzun konuşma ve dil yeteneklerini değerlendirmek hem de terapinin nasıl uygulanması gerektiğine karar vermek için (grup halinde veya bireysel olarak, haftada bir veya iki kez veya daha fazla) çocuğunuzun BEP ekibinin bir parçası olmalıdır.

Okul dışı dil ve konuşma terapisi almayı da seçebilirsiniz. Bazı terapistleri terapi seansları için evinize gelebilir. Hizmet sunumunu takip edebilmek için okul yılının başından itibaren ve yıl boyunca sorular sorun.

 

Kaynakça

Bu makalenin yazımında Verwell ve North Short Pediatric Speech Therapy kaynak olarak kullanılmıştır.